Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Η δασκάλα των χρωμάτων)

Η δασκάλα των χρωμάτων

 

Συγγραφέας: Κατερίνα Δημόκα

Εικονογράφος: Πωλίνα Παπανικολάου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Χρονολογία Έκδοσης: Νοέμβριος 2016

 

Σε ένα μικρό και μακρινό βασίλειο της Γης, ζούσε ένας βασιλιάς που μισούσε τα χρώματα. Είχε χάσει τη γυναίκα του και λόγω πένθους είχε επιβάλλει να είναι όλα γκρίζα. Για πολλά χρόνια το βασίλειο δεν είδε άλλο χρώμα πέρα από το μαύρο και το γκρι. Μέχρι που μια δασκάλα, η δόνα Ανεζίνα, αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα και να κάνει μάθημα στα παιδιά.

Η νέα δασκάλα, παρόλο που ήταν γεμάτη χρώματα, εφάρμοσε κατά γράμμα τον αυστηρό κανόνα. Από την άλλη, οι αφηγήσεις της από τα ταξίδια της σε όλον τον κόσμο ήταν γεμάτες φως, χρώματα και ζωντάνια. Από κάθε τόπο είχε να πει μια ιστορία που γέμιζε χαρά και όνειρα τα παιδιά. Ώσπου, μια μέρα αποκαλύφθηκαν τα χρώματα και ο πολύχρωμος παπαγάλος που τη συνόδευε.

Η ταραχή ήταν μεγάλη! Πρώτος από όλους ο βασιλιάς θύμωσε και ζήτησε να τιμωρηθεί η δασκάλα και ο παπαγάλος της. Η κόρη του βασιλιά, η Ναστάζια, λυπήθηκε πολύ και έτρεξε να ζητήσει συγγνώμη από τη δασκάλα. Και τότε ήταν που συνέβη το κακό…

Όπως όλα τα παραμύθια, έτσι και αυτό ακολουθεί την πορεία όπου, ενώ όλα είναι καλά, υπάρχει μια προβληματική κατάσταση από όπου ο βασικός ήρωας πρέπει να περάσει τις απαραίτητες δοκιμασίες για να βγει νικητής – να επικρατήσει το καλό. Σε αυτό το παραμύθι η αναλογία υπάρχει αλλά με τη διαφορά ότι οι δοκιμασίες και τα προβλήματα έχουν να κάνουν με συναισθηματικές καταστάσεις και όχι με ήρωες που ενσαρκώνουν το καλό ή το κακό. Όλοι το παραμύθι ήταν καλοί. Όλοι είχαν καλά κίνητρα. Όμως τα αποτελέσματα των κινήτρων αυτών είναι που δημιουργούν ή λύνουν τα προβλήματα.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι η ιστορία της δασκάλας των χρωμάτων είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, που έχει ως κέντρο βάρους συναισθηματικές καταστάσεις, εμπόδια και αδιέξοδα που ο καθένας αντιμετωπίζει στη ζωή του. Και εδώ, το καλό κερδίζει, που στην περίπτωσή μας δεν είναι άλλο από τη χαρά και τη δίψα για ζωή!

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.