Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Ασκαρδαμυκτί)

Ασκαρδαμυκτί

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Tom Booth

Μετάφραση: Βασίλης Βαρδάκας

Εκδόσεις: Key Books

Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2020

 

Είστε έτοιμοι να παίξετε; Λοιπόν, αυτό είναι το ιδανικό βιβλίο για παιχνίδι! Ένα κορίτσι, με ένα βλέμμα όλο σπιρτάδα, μας καλεί να παίξουμε ασκαρδαμυκτί. Ναι, εμάς που κρατάμε το βιβλίο.

Η εικονογράφηση, η εικόνα του κοριτσιού δηλαδή που κάθεται, ενώ είναι στατική, φέρνει ένα αίσθημα ότι προετοιμάζεται μία μεγάλη σκανταλιά. Στο άκουσμα (στην ανάγνωση) της λέξης «ασκαρδαμυκτί» νιώθω το πεταλούδισμα που αργά ή γρήγορα θα γίνει δυνατό γέλιο. Η μικρή αυτή είναι έτοιμη για το παιχνίδι. Πριν όμως ξεκινήσει, έρχεται ένα πουλάκι και κάθεται στο κεφάλι της για να παίξει και αυτό. ύστερα καταφτάνει μια αλεπού, ένας κροκόδειλος, μια μαίμού, μια καμηλοπάρδαλη…

Ασκαρδαμυκτί είναι το παιχνίδι που κερδίζει αυτός που καταφέρνει να μην κλείσει τα μάτια του. Πριν όμως καταφέρεις να μην κλείσεις τα μάτια, με το βιβλίο αυτό πρέπει να καταφέρεις να μη γελάσεις με όλους αυτούς τους παράδοξους επισκέπτες που θέλουν να παίξουν κι αυτοί.

Το σκηνικό (κάθε αριστερή σελίδα) εμπλουτίζεται με κάθε νέο παίχτη που στήνεται με γουρλωμένα μάτια, ενώ στη δεξιά σελίδα έεεεερχεται μία χελώνα…

Τελικά, όλοι κάποια στιγμή κουράζονται. Μάλλον δεν αντέχουν και τα μάτια σαν από μόνα τους αρχίζουν να κλείνουν. Είναι λες και αυτονομούνται και δρουν παρά τη θέληση των ηρώων.

Το παράδοξο της ιστορίας αυτής είναι αυτό που την κάνει αστεία. Το γεγονός ότι η ηρωίδα απευθύνεται και στον αναγνώστη δίνει βάθος, δημιουργώντας έναν ενδιάμεσο “κόσμο” ανάμεσα στον πραγματικό και τον φανταστικό – του βιβλίου.

Έχει τεράστιο ενδιαφέρον η τελευταία σελίδα, όπου κάθε ζώο αναρωτιέται αν κέρδισε, αν έχασε, ποιος κέρδισε… Σε άλλους υπάρχει βεβαιότητα, σε άλλους απορία. Στ’ αλήθεια, κανείς δε νοιάζεται για το αποτέλεσμα! Όλοι έχουν απολαύσει το παιχνίδι. Το έχουν νιώσει. Το έχουν χορτάσει. Και αυτό τους κάνει ευχαριστημένους (πόσο πιο σπουδαίο μήνυμα από αυτό!).

Σε μια άλλη ανάγνωση, έχει ενδιαφέρον να δούμε το σκηνικό. Είναι εξίσου στατικό κάθε δισέλιδο, μιας και η εικόνα είναι η ίδια με το κοριτσάκι να θέλει να παίξει ενώ κάθε φορά, την εικόνα συμπληρώνει και ένα ακόμα ζώο. Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η εικονογράφηση αυτή είναι ιδανική και λειτουργεί σαν άσκηση παρατήρησης αλλά και σαν προμαθητική “άσκηση” (κάθε φορά προστίθεται ένας στο σύνολο).

Το σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό έχει την ικανότητα να σε μαγνητίζει και να σου προκαλεί γέλιο! Τόση ώρα που γράφω, έχω σταματήσει πόσες φορές, χαζεύω ξανά και ξανά και γελάω με τους ήρωες με τα γουρλωμένα μάτια που με κοιτάζουν και με προ(σ)καλούν να παίξω!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.