Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μία ιστορία θα σας πω… (Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!)

 

Έχει ο καιρός γυρίσματα, σκανταλιές και τιτιβίσματα!

Συγγραφέας: Θεοφάνης Θεοφάνους

Εικονογράφος: Αθηνά Μιχοπούλου

Εκδόσεις: Άλλωστε

Χρονολογία Έκδοσης: Δεκέμβριος 2018

 

Συχνά με απασχολεί το ερώτημα αν υπάρχει ποίηση για παιδιά. Σίγουρα γράφονται τραγούδια και ιστορίες έμμετρες. Όμως ποίηση, με τη στιβαρότητα του όρου, υπάρχει; Ή αρκούμαστε σε μορφές γραπτού λόγου χαμηλότερου λογοτεχνικού επιπέδου και αξίας;

Το ερώτημα αυτό τίθεται ξανά και ξανά. Και κάθε φορά τα κριτήρια εμπλουτίζονται και αλλάζουν για τον απλό λόγο ότι και η ίδια η ποίηση (εδώ μιλάμε για το κοινό των ενηλίκων) αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου.

Σήμερα έχω ένα βιβλίο ποίησης που πραγματικά όσο το διαβάζω και το ξεφυλλίζω – ξανά και ξανά – και κρατώτας σημειώσεις στα ποιήματα που έχει, τόσο μου επιβεβαιώνει την αξία του στο είδος που θέλει να ανήκει.

Η ποίηση των ενηλίκων έχει φύγει από την έμμετρη μορφή, με διασκελισμό και ομοιοκαταληξία. Υπάρχουν συλλογές με πεζά ποιήματα, με μουσικότητα χωρίς όμως να έχουν ομοιοκαταληξία, ποιήματα ελάχιστων στίχων και λέξεων, μεγάλα, χωρισμένα σε ενότητες κ.ο.κ.

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί όταν γράφουμε για παιδιά; Μην ξεχνάμε ότι η ποίηση στο μυαλό των παιδιών συνδέεται με πολύ σαφή εξωτερικά χαρακτηριστικά!

Η δική μου απάντηση ήταν ότι πολύ δύσκολα μπορεί η ποίηση για παιδιά να ακολουθήσει τον δρόμο που έχει πάρει η ποίηση των ενηλίκων.

Η συλλογή του Θεοφάνη Θεοφάνους ήρθε (για δεύτερη φορά!) να με διαψεύσει! Μέσα στη συλλογή υπάρχουν ποιήματα πεζά με μουσικότητα και εσωτερική ομοιοκαταληξία, υπάρχουν είδη ποίησης όπως λίμερικ, χαϊκού, τάνκα, υπάρχουν παραλλαγές γνωστών παιδικών ποιημάτων, ποιήματα ποιητικής, δηλαδή ποιήματα που μιλούν για το τι είναι η ποίηση, ποιήματα που πατάνε μορφικά σε παλαιότερα είδη ποιητικού λόγου και παράγουν ένα νέο είδος, ποιήματα με αυστηρή δομή ή/και ομοιοκαταληξία που ξεπερνάει τις ομοειδείς λέξεις, όπως οι λέξεις «είδες – ηλιαχτίδες», «μέλισσα – ψέλισα» κ.ο.κ..

Από την άλλη, αν αφήσουμε τα μορφικά στοιχεία, το περιεχόμενο και οι θεματικές είναι παρμένες από την καθημερινότητα των παιδιών. Υπάρχει χιούμορ και τάση για παιχνίδι ενώ ταυτόχρονα η γραφή δείχνει μεγάλο σεβασμό απέναντι στα παιδιά. Μπορεί τα θέματα να είναι παρμένα από τη ζωή (τη σημερινή ζωή!) των παιδιών όμως ο τρόπος που είναι γραμμένα δεν είναι απλοϊκός. Μπορεί το παιδί να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος όμως επ’ ουδενί δεν υποτιμάται ως αναγνώστης.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ακόμα βιβλίο έκπληξη, που μετά το βιβλίο «Όσα φέρνει η ώρα στης ποίησης τη χώρα» αποδεικνύει την τόλμη, τις γνώσεις και τις δυνατότητες του συγγραφέα! Του εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει να μας εκπλήσσει έτσι ευχάριστα!

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.