Μία ιστορία θα σας πω… (Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι / Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι)

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κυρίου Γουίλομπι

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Robert Barry

Εκδόσεις: Άγκυρα

Χρονολογία Έκδοσης: 2019

 

Πόσα να πει κανείς για αυτή τη (χριστουγεννιάτικη) ιστορία! Μια ιστορία ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου με πολλά διαφορετικά μορφικά χαρακτηριστικά που ισχύουν ταυτόχρονα!

Καταρχήν θυμίζει κλιμακωτό παραμύθι. Μιλάει για το δέντρο του κύριου Γουίλομπι που …δεν χώραγε στο ταβάνι και έγερνε σαν τόξο και έκοψαν την κορυφή του. Ύστερα ο μπάτλερ του σπιτιού, την έκανε δώρο στην δεσποινίδα Αδελαΐδα. Όμως ούτε στο δωμάτιό της χωρούσε κι έτσι έκοψε την κορυφή του. Την άλλη μέρα το πρωί, τη βρήκε ο Τιμ που την έκανε δώρο στη γυναίκα του. Να μη συνεχίσω άλλο. Φαντάζεστε την εξέλιξη! Η κορυφή γινόταν δέντρο που του κοβόταν η κορυφή και ξαναγινόταν δέντρο και ούτω καθεξής, μέχρι που έφτασε να γίνει δεντράκι στο σπιτάκι του ποντικιού. Το σπιτάκι αυτό βρισκόταν μέσα στο σπίτι του κυρίου Γουίλομπι. Κι έτσι γυρίσαμε πάλι στην αρχή, από όπου ξεκινήσαμε.

Τέτοιες ιστορίες αν και στη βάση τους έχουν το στοιχείο της επανάληψης, δίνουν μια αίσθηση χιουμοριστική. Είναι εν μέρει προβλέψιμα αλλά το παράδοξο παραμένει γιατί ποτέ δεν ξέρεις σε ποιον θα φτάσει (το δεντράκι στην προκειμένη περίπτωση) και με τι τρόπο. Από την άλλη, αυτή η επαναληψιμότητα φένρει ασφάλεια στα παιδιά που ακούν την ιστορία. Ξέρουν και μπορούν να υποθέσουν τι θα γίνει και περιμένουν να μάθουν το πώς.

Από την άλλη, το δεντράκι που όλο μικραίνει στην κορυφή του, μου θύμισε τη σπείρα. Ένα από τα αρχαιότερα μαθηματικά σύμβολα που συμβολίζει τη ζωή, την αναγέννηση, το άπειρο… Η ιστορία, σου δίνει την αίσθηση ότι δε θα τελειώσει ποτέ! Ότι αυτό το δεντράκι μπορεί να μικραίνει επ’ άπειρον! Παράδοξο και προβλέψιμο ταυτόχρονα αλλά και συμβολικό.

Κι έτσι ερχόμαστε στις πιο σημαντική διάσταση της ιστορίας. Κάτι φαινομενικά άχρηστο για κάποιον γίνεται η χαρά κάποιου άλλου. Κανείς από τους ήρωες δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν. Κανένας ήρωας δεν γνωρίζει τη συνέχεια, τι προηγήθηκε και τι θα ακολουθήσει. Όμως το δεντράκι αυτό σαν να είναι προορισμένο να δίνει χαρά! Κάθε του κομμάτι είναι ικανό να μπει σε ένα σπίτι – σε μια οικογένεια «κουβαλώντας» το νόημα των Χριστουγέννων.

Πριν την ανάγνωση της ιστορίας, ξεφύλλισα το βιβλίο, όπως κάνω κάθε φορά. Ήμουν σίγουρη για το πού κινείται η ιστορία του. Είμαι βέβαιη ότι κάθε παιδί που θα το ακούσει μία φορά, θα το ζητήσει και δεύτερη και τρίτη… και όταν δεν θα υπάρχει ενήλικας να του διαβάσει, θα μπορεί μόνο του να φτιάξει την ιστορία, βασιζόμενο στις εικόνες.

 

 

Ευτυχία είναι ένα καρπούζι πάνω στο κεφάλι

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Stella Dreis

Εκδόσεις: Άγκυρα

Χρονολογία Έκδοσης: 2019

 

Τι να είναι άραγε ευτυχία; Και, τι σχέση έχει η ευτυχία με ένα κατακόκκινο καρπούζι; Ένα απολύτως φιλοσοφικό ερώτημα που εδώ και αιώνες και χιλιετίες αναζητούν οι άνθρωποι να απαντήσουν. Και ενώ ακόμα το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί, έρχεται ο τίτλος του βιβλίου να μας διαψεύσει!

Η κυρία Φωτεινή με το αγριογουρουνάκι της ήταν μονίμως χαρούμενη και με ένα καρπούζι στο κεφάλι. Ό,τι κι αν έκανε, όσο σπουδαίο ή ασήμαντο κι αν ήταν, της έδινε απίστευτη ικανοποίηση. Έτσι οι τρεις γειτόνισσές της βάλθηκαν να την παρακολουθήσουν για να ανακαλύψουν και να κλέψουν κι αυτές το μυστικό της. Ό,τι κι αν δοκίμασαν δεν έπιανε, όσο κι αν προσπαθούσαν να δείξουν ευχαριστημένες. Τους έλειπε αυτό το κάτι που έκανε τη διαφορά…

Και επανερχόμαστε στο τι είναι ευτυχία και στην κυρία Φωτεινή που κυκλοφορούσε με ένα καρπούζι στο κεφάλι και κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει άσχημα ή να σκεφτεί ότι ήταν παράξενο, σε αντίθεση με τις άλλες κυρίες που τα ραπανάκια και κάθε είδους ζαρζαβατικά, τα κλουβιά, τα ρολόγια, οι γλάστρες στο κεφάλι έφερναν σχόλια και παράξενα βλέμματα.

Όμως το μυστικό είναι ένα! Ό,τι κάνεις να το κάνει με την καρδιά σου! Με άλλα λόγια, η ευτυχία θέλει αυθεντικότητα και αυθορμητισμό. Θέλει το καθετί να γίνεται πηγαία όπως ακριβώς το κάνουν τα μικρά παιδιά. Αν τα παρατηρήσουμε, μπορούν να ενθουσιαστούν και να είναι ευτυχισμένα, απλώς κοιτώντας μια πεταλούδα να πετάει γύρω τους ή παρατηρώντας ένα σαλιγκάρι να σέρνεται και να αφήνει το σάλιο του. Κάθε στιγμή είναι (γίνεται) μια στιγμή γεμάτη μαγεία. Δεν χρειάζονται πολλά ούτε φοβερά. Θέλει μόνο αυτή την ορμή για ζωή, παιχνίδι και ανακάλυψη που τα κάνει όλα να αστράφτουν.

Είναι αυτό που συχνά ακούμε να λένε ότι την ευτυχία πρέπει να ψάξεις μέσα σου να τη βρεις, όχι γύρω σου. Έτσι ακριβώς έκανε και η φωτισμένη κυρία Φωτεινή!

Να, λοιπόν, πώς μπορούμε να δούμε τι είναι ευτυχία μέσα από μια ευτράπελη και παράδοξη ιστορία. Αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, θα διαπιστώσουμε ότι όποιος είναι τελικά ευτυχισμένος, έχει μερικά (ή και όλα) από τα χαρακτηριστικά της κυρίας Φωτεινής. Ή αλλιώς έχει βρει τον τρόπο να παραμένει ακόμα παιδί!

Και οι τρεις γειτόνισσες; Ε, έμαθαν κι αυτές την εξαντλητική τέχνη της ευτυχίας! Ή μάλλον της αυθεντικότητας και του πηγαίου.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.