Μία ιστορία θα σας πω (Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς/ Κι εσύ μαμά το χαλβά σου/ Ο αδέσποτος Κώστας)

Μία ιστορία θα σας πω…

Το χάρτινο καραβάκι της μαμάς

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη

Εικονογράφος: Ελίζα Βαβούρη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2014

Σειρά: Φραουλίτσα

Τα παιδιά στο σχολείο φτιάχνουν καραβάκια από χαρτί. Η μικρή ηρωίδα μόλις επιστρέφει, θέλει και από τη μητέρα της ένα. Όμως εκείνη, ενώ συμφωνεί, όλο βρίσκει ευκαιρίες να μην το κάνει. Μέχρι που έρχεται ο μπαμπάς στο σπίτι και αποκαλύπτει στην μικρή ότι η μαμά, παρόλο που ξέρει πάρα πολλά πράγματα, δεν ξέρει πώς να φτιάχνει καραβάκια από χαρτί. Τη λύση δίνει η μαμά, όπου προτείνει στη μικρή να μάθει πρώτα εκείνη και μετά να δείξει και στη μαμά και τον μπαμπά. Έτσι, παρόλο που η μικρή στην αρχή αντιδρά, τελικά μαθαίνει και γίνεται δασκάλα της μαμάς της.

Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία που δείχνει πώς τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους και τι προσδοκίες έχουν από αυτούς. Στα μάτια τους είναι ως παντογνώστες και παντοδύναμοι, που όλα τα ξέρουν και όλα τα καταφέρνουν, είτε πρόκειται για το πιο απλό είτε για το πιο δύσκολο και σύνθετο. Από την άλλη, οι γονείς προσπαθούν να μην απογοητεύουν τα παιδιά και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Τελικά, στην ιστορία έρχεται ισορροπία. Μπορεί η μαμά να μην ξέρει να φτιάχνει καραβάκια, όμως με την αντιστροφή αυτή των ρόλων φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι σχέσεις σε μια οικογένεια βασίζονται όχι μόνο στο τι προσφέρουν οι γονείς από θέση ισχύος πολλές φορές αλλά στο ότι ο καθένας από την πλευρά του δίνει αυτό που γνωρίζει και μπορεί κι έτσι, σε ένα πλαίσιο αγάπης και κατανόησης, όλοι απολαμβάνουν, όλοι προσφέρουν και όλοι εισπράττουν.

Κι εσύ μαμά το χαλβά σου

Συγγραφέας: Έλενα Αρτζανίδου

Εικονογράφος: Αλεξία Λουγιάκη

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία έκδοσης: Νοέμβριος 2014

Σειρά : Βατόμουρο

Η Βαρσαβούλα ετοιμάζεται για το μάθημα μπαλέτου. Εκεί είναι κι η φίλη της η Αμαλία, η οποία την ώρα της πρόβας ζαλίζεται και πέφτει πάνω στην Βαρσαβούλα. Όσο προσπαθούν να την συνεφέρουν, οι άλλες συμμαθήτριες σχολιάζουν ότι λόγω της κακής της διατροφής είναι παχουλή και συμφωνούν ότι δεν θα μπορέσει να πάρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση. Το περιστατικό το μαθαίνουν και οι μαμάδες των κοριτσιών. Η μαμά της Βαρσαβούλας δεν χάνει την ευκαιρία να μιλήσει στην κόρη της για την αξία της υγιεινής διατροφής.

Την επόμενη ημέρα, τα δυο κορίτσια συναντιούνται στο σχολείο. Η Βαρσαβούλα μιλάει στην Αμαλία για το πώς να τρέφεται σωστά, λέγοντάς της ταυτόχρονα ότι αν ακολουθήσει τη συμβουλή της θα μπορέσει να γίνει «πρίμα μπαλαρίνα».

Μια ιστορία που μιλάει για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και το πώς αυτή συνδέεται άμεσα με τη ζωή μας και τους στόχους που θέτουμε.  

Ο αδέσποτος Κώστας

Συγγραφέας: Μάκης Τσίτας

Εικονογράφος: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Χρονολογία έκδοσης: Οκτώβριος 2014

Σειρά: Βατόμουρο

Ο σκυλάκος ο Φοξ ζήτησε ως δώρο γενεθλίων ένα ανθρωπάκι. Οι γονείς του δέχτηκαν αλλά με τη συμφωνία πριν τις διακοπές τους να τον παρατήσουν. Έτσι, πήγαν στο μαγαζί και διάλεξαν τον Κώστα. Ο Φοξ ήταν πολύ χαρούμενος. Τον φρόντιζε, τον εκπαίδευε, τον πήγαινε στο γιατρό και την παιδική χαρά. Μέχρι που έφτασε η μέρα των διακοπών. Τότε ήρθε ο κύριος Μπλακ, με μια κορδέλα έδεσε τα μάτια του Κώστα και τον οδήγησε πολύ μακριά, αφήνοντάς τον στην άκρη ενός δρόμου. Ο Κώστας ανοίγοντας τα μάτια του ένιωσε φόβο και απογοήτευση, βίωσε την έχθρα και το μίσος και έτρεχε να ξεφύγει ώσπου βρήκε ένα κάδο σκουπιδιών και κρύφτηκε. Ένιωθε αδύναμος και ανήμπορος. Και τότε άκουσε τη φωνή της μαμάς του να τον ξυπνάει για να πάνε σχολείο, επιβεβαιώνοντας ότι όλα αυτά δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κακό όνειρο.

Μια ιστορία που μιλάει για την αγάπη και κυρίως το σεβασμό που οφείλουμε να δείχνουμε στα ζώα. Το γεγονός ότι είναι γραμμένη από την οπτική του ζώου ενώ ο άνθρωπος φαίνεται ως το κατοικίδιο, δίνει στην ιστορία σκληρότητα και φέρνει τους αναγνώστες στο να συναισθανθούν το κόστος των πράξεών τους και το βάρος των ευθυνών τους.

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.