Μία ιστορία θα σας πω… Η βιβλιοθήκη του τίποτα / Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες/ Η Μαύρη Καλλονή (Μίνωας)

Η βιβλιοθήκη του τίποτα

Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος: Έφη Λαδά

Εκδόσεις: Μίνωας

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Υπάρχουν κάποια ποιήματα που χαρακτηρίζονται ως ποιήματα ποιητικής. Πρόκειται για ποιήματα που μιλάνε για την ίδια την ποίηση. Κάτι αντίστοιχο για τη λογοτεχνία δεν υπάρχει.

Αν η ιστορία της Μαρίας Ρουσάκη ήταν ποίημα, θα ήταν ένα τέτοιο!

Πρόκειται για μία ιστορία που μέσα της κρύβεται η ίδια η λογοτεχνία. Μέσα στις σειρές και τις σελίδες κρύβεται και χωράει όλο αυτό που προκαλεί η ανάγνωση. Το άνοιγμα, το άγγιγμα, το ταξίδι, το συναίσθημα…

Η Μαρούσα είχε «στεγνώσει» από συναισθήματα. Τα είχε όλα, η ζωή της ήταν όμορφη και τακτοποιημένη. Ό,τι χρειάζεται ένα παιδί, ένας άνθρωπος για να είναι καλά, η Μαρύσα το είχε. Όμως μέσα της υπήρχε ένα κενό. Κάτι που δεν μπορούσε να το καλύψει και να το γεμίσει ό,τι κι αν δοκίμαζε να κάνει.

Μέχρι που η δασκάλα της ξεκίνησε να διαβάζει ένα βιβλίο. Όλοι κάπως ένιωσαν. Σε όλους η ιστορία κάπως μίλησε. Κάτι άγγιξε. Σε όλους εκτός από τη Μαρούσα. Ένας μεγάλος θυμός την κατέκλυζε και ξεχείλισε από μέσα της.

Μια άλλη ημέρα η δασκάλα ξαναδιάβασε μια άλλη ιστορία. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την ιστορία της Μαρούσας. Η ιστορία αυτή λειτούργησε σαν καθρέφτης. Ό,τι ένιωθε και ό,τι σκεφτόταν η μικρή ηρωίδα εμφανιζόταν ως ιστορία στο βιβλίο που διάβαζε η δασκάλα.

Όλοι ένιωσαν παράξενα. Το ίδιο και η Μαρούσα. Ένιωσε. Για πρώτη φορά κάτι ένιωσε. Το κενό που υπήρχε μέσα της κάπως γέμισε.

Η Μαρούσα ξεκίνησε να αναζητάει αυτό το «κάτι» που γεννήθηκε μέσα της. Το αναζήτησε μέσα σε σελίδες πολύχρωμες και μυρωδάτες. Ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι, χωρίς να ξέρεις ποιος είναι ο προορισμός και πού θα φτάσει. Δεν είχε καμία προσδοκία πέρα από το να ανακαλύψει τι κρύβεται εκεί μέσα. Έγινε η ίδια ανοιχτή σαν βιβλίο. Σαν ένα βιβλίο άγραφο που περιμένει να γεμίσει από ιστορίες.

Από τότε η ζωή της άλλαξε. Όπως αλλάζει η ζωή όλων των ανθρώπων που αναζητούν αυτό το «κάτι» μέσα στις σελίδες.

Από τότε η ζωή της Μαρούσας άρχισε να γεμίζει και να αποκτά νόημα. Όπως γεμίζει με νοήματα όποιος βυθίζεται μέσα στις ιστορίες.

Η ανάγνωση δεν είναι πάντα γνώση. Η ανάγνωση είναι προσωπικό ταξίδι που καθένας επιλέγει να κάνει. Και που όποτε ξεκινάει, ποτέ δεν ξέρει ποιες ομορφιές θα συναντήσει.

Θα έλεγα ότι η ιστορίας της Μαρούσας είναι μια ιστορία που εξυμνεί τα βιβλία και τις ιστορίες! Όμως ταυτόχρονα είναι και η ιστορία, η εσωτερική διαδρομή ενός ανθρώπου που αναζητάει το κάτι παραπάνω στη ζωή του. Αναζητάει νόημα και το πώς θα γεμίσει με αυτό τις στιγμές του. Ε, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει (και) μέσα από τα βιβλία!

Λένε ότι κάθε βιβλίο είναι διαφορετικό, επειδή και κάθε άνθρωπος που το διαβάζει είναι διαφορετικός. Ίσως κάθε άνθρωπος ή/και κάθε παιδί που θα διαβάσει το βιβλίο αυτό να του ανοίξει ένα διαφορετικό παραθυράκι στην ψυχή του και το «τίποτα» να μεταμορφωθεί σε ένα «κάτι» γεμάτο νόημα…

 

 

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Διασκευή – Εικονογράφηση: Τζιοπότα

Η Μαύρη Καλλονή

Διασκευή – Εικονογράφηση: Ντονάτα Πιτσάτο

Εκδόσεις: Μίνωας

Χρονολογία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2019

Μια νέα σειρά κλασικών έργων ξεκίνησαν οι εκδόσεις Μίνωας. Κλασικά έργα σε μορφή κόμικ!

Η αλήθεια είναι ότι μου φάνηκε παράτολμο το εγχείρημα λόγω της βαρύτητας των έργων. Όταν όμως ξεκίνησα να διαβάζω την κάθε μία ιστορία, πραγματικά με κέρδισε τόσο το κείμενο (οι διάλογοι) όσο και οι εικόνες.

Με γρήγορες και κοφτές φράσεις και προτάσεις, πότε σε μορφή διαλόγου και πότε ως αφήγηση (πρωτοπρόσωπη αφήγηση: στο βιβλίο Μαύρη Καλλονή ακούμε – διαβάζουμε αυτά που λέει και σκέφτεται το μαύρο άλογο) δίνεται όλη η ιστορία.

Έχοντας ήδη διαβάσει τα βιβλία στο αρχικό τους κείμενο, δεν αισθάνθηκα αυτά τα κείμενα να υστερούν. Η περιορισμένη έκταση και η διαλογική μορφή που απαιτείται σε αυτό το είδος δεν έχει κοστίσει στα νοήματα και στο πόσο ολοκληρωμένη δίνεται στον αναγνώστη η κάθε ιστορία.

Ως πρώτη επαφή, τα κείμενα έχουν μεγάλη ζωντάνια, συνεχή δράση, ροή που σε κάνει να παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον το τι συμβαίνει και ταχύτητα που σε καθηλώνει.

ΕΙδικά για τα παιδιά που πλέον έχουν μάθει να βρίσκονται μπροστά σε οθόνες με εικόνες να αλλάζουν συνέχεια και παιχνίδια που απαιτούν ένταση στην προσοχή, οι γρήγορες εναλλαγές αυτών των βιβλίων μπορούν να δώσουν μια πολύ πετυχημένη πρώτη επαφή στα παιδιά με βιβλία καλογραμμένα και ποιοτικά.

 

 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.eu

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.