Μία ιστορία θα σας πω… Τα Χμ των βιβλίων! Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ!

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Κατερίνα Κρις

Εκδόσεις: Κέδρος

Χρονολογία έκδοσης: 2014/2013

Κάθε καινούργιο βιβλίο των Χμ είναι και μια έκπληξη! Κάθε τόμος αναδεικνύει μια διαφορετική αλλά πάντα ξεχωριστή πτυχή από αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια, τα Χμ.

Το πρώτο βιβλίο στο οποίο θα αναφερθώ είναι «Τα Χμ των βιβλίων». Εδώ, ο Έγκμοντ Κλαβιέ, με τη βοήθεια της αρχιβοηθού του, μας παρουσιάζει τη δουλειά των Χμ που δεν είναι άλλη από το να βοηθούν κάθε αναγνώστη στο διάβασμά του. Όσο, λοιπόν, εμείς διαβάζουμε εκείνα, βάζουν μπροστά από τις λέξεις μεγεθυντικούς φακούς για να μας διευκολύνουν. Όσο περισσότερα βιβλία διαβάζουμε, τόσο πιο χαρούμενα και χρήσιμα είναι! Γιατί, όταν εμείς δεν διαβάζουμε, από τη βαρεμάρα τους γίνονται ασπρόμαυρα… Επίσης, παθαίνουν και αλλεργίες από τη σκόνη που τρυπώνει. Άρα, η λύση δεν είναι άλλη από το να διαβάζουμε βιβλία και να δίνουμε χαρά και χρώμα στη ζωή τους!

Πάμε τώρα στο δεύτερο βιβλίο, το «Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ!». Αυτό, όπως λέει και ο τίτλος του, έχει ό,τι πληροφορία θα μπορούσε κανείς να θελήσει για τα Χμ. Είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για το είδος τους. Μας μιλάει για το τι είναι, πώς μοιάζουν, πώς δεν μοιάζουν, πώς ζουν, τις συνήθειές τους, πώς ντύνονται, τα αξεσουάρ που προτιμούν, τα μυστικά τους. Λέει τα πάντα! Ό,τι μπορεί να φανταστεί και να σκεφτεί κανείς και ακόμα περισσότερα!

Το πιο σημαντικό, όμως, με αυτά τα βιβλία (όπως και με τα υπόλοιπα της σειράς) είναι ότι είναι διασκεδαστικά. Στα βιβλία, ο Έγκμοντ Κλαβιέ μιλάει στα παιδιά. Απευθύνεται σε αυτά, τους ζητάει να παρατηρήσουν, να ακούσουν, να δράσουν, να συμμετέχουν. Η ανάγνωση από τα παιδιά, ή από όποιον τα διαβάζει στα παιδιά, είναι διασκεδαστική. Κάθε περιγραφή από τον Έγκμοντ Κλαβιέ τα βάζει στον κόσμο των Χμ που δεν είναι άλλος από τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και της φαντασίας. Γιατί τελικά, μέσα από το καθετί που λέγεται και συμβαίνει, αυτό που πετυχαίνουν τα βιβλία αυτά είναι το να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία, καταρχήν ως αντικείμενα: αρχίζουν να τους φέρονται με μεγαλύτερη αγάπη, να βλέπουν χμ-λέξεις, να φτιάχνουν χμ-λέξεις και πολιτείες, να ζωγραφίζουν χμ σε άλλα βιβλία και να λένε ιστορίες γι’ αυτά. Ναι! Είδα παιδιά – μαθητές μου – να παίζουν και να δημιουργούν με την καρδιά τους. Όπως ακριβώς και όταν «χάνονται» στα παιχνίδια με τους φίλους τους. Αυτό ακριβώς που προσπαθούν να πετύχουν γονείς και δάσκαλοι, το πετυχαίνουν αβίαστα τα βιβλία των Χμ: τα παιδιά γίνονται φίλοι με τα βιβλία. Τα Χμ είναι μια καλή αρχή και η αιτία για να αναζητήσουν την απόλαυση του διαβάσματος και σε άλλα βιβλία και αντί το εξωσχολικό διάβασμα να τα βαραίνει ή να το βαριούνται να το αναζητούν ως τρόπο – εναλλακτική λύση στο να περνούν όμορφα το χρόνο τους. 

Την εικονογράφηση της στήλης έχει επιμεληθεί η Πωλίνα Παπανικολάου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

www.polinapapanikolaou.com

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.