30 γυναίκες (Σ. Κάσδαγλη – Φ. Τίκκου)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ζήτω η περιέργεια!

 

 

Tίτλος: «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ

Συγγραφέας : Στέλλα Κάσδαγλη

Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις : Πατάκης

 

Στο βιβλίο «30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πως μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ» η Στέλλα Κάσδαγλη παρουσιάζει τριάντα γυναίκες «που έκαναν σπουδαία πράγματα σε εποχές που οι γυναίκες δεν έκαναν και πολλά πράγματα γενικώς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων απ’ όπου τα παιδιά αντλούν πολλές πληροφορίες για τις βιογραφούμενες γυναίκες και που χάρη στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση δεν έχει εγκυκλοπαιδικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ελκυστικό ανάγνωσμα.

Ποια γυναικεία πρότυπα έχει επιλέξει η συγγραφέας; Γυναίκες από όλο τον κόσμο που έζησαν από το 19ο αιώνα και μετά .Δεν έχει συμπεριλάβει γυναίκες που διψούσαν για εξουσία, πλούτο και βία.

H νεαρή Αφγανή ακτιβίστρια Μαλάλα Γιουσαφάι υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Ινδή πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι, η ζωολόγος Τζέιν Γκούντολ, η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, , η πρωτοπόρος της αεροπλοΪας Αμέλια Έκχαρτ, η ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας, η μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, η βραβευμένη με νόμπελ επιστήμονας Μαρία Κιουρί, η χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν και πολλές ακόμα διάσημες ή και λιγότερο γνωστές σπουδαίες προσωπικότητες αυτοσυστήνονται στους αναγνώστες.

Η συγγραφέας και δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του οργανισμού woman on top, κι εδώ όπως και μέσα από τα υπόλοιπα βιβλία της μάχεται τα έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην πρόοδο και καλλιεργεί την έμφυλη ισότητα βοηθώντας τα παιδιά να διαμορφώσουν μέσω της λογοτεχνίας μια κουλτούρα ανεπίδεκτη σε ανισότητες και διακρίσεις.

Η εικονογράφηση έχει γίνει από τη Φωτεινή Τίκκου, η οποία συνηθίζει να προβάλει μέσα από το έργο τη σύγχρονη γυναίκα, καθώς την απασχολεί πολύ η θέση της γυναίκας.

Όπως εύστοχα υποστηρίζει η συγγραφέας «οι ιστορίες είναι τα πιο χαρακτηριστικά οχήματα που χρησιμοποιούν τα πρότυπα για να μπουν στη ζωή μας». Στο βιβλίο αυτό τα οχήματα εξοπλίζονται με καλά διαλεγμένες λέξεις από τη συγγραφέα και αδρές εικόνες από την εικονογράφο επιτυγχάνοντας να βάλουν με τον πλέον λειτουργικό τρόπο τα πρότυπα αυτά στη ζωή των παιδιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.