Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο (Μελίνα Ηλιοπούλου, Φίλιππος Φωτιάδης)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΖΗΤΩ Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ!

 

 

Τίτλος: «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο»

Συγγραφέας: Μελίνα Ηλιοπούλου

Εικονογράφος : Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Καλέντη

Το βιβλίο «Φανταστική βόλτα στο Λονδίνο» κυκλοφόρησε μέσα στην καραντίνα, ενώ τα ταξίδια ήταν απαγορευμένα, εξασφαλίζοντάς μας την ευκαιρία μιας νοερής απόδρασης, δώρο πολύτιμο, από αυτά που η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να προσφέρει στους αναγνώστες της.

Η βόλτα ξεκινά με μια πτήση στους αιθέρες κι ένα σύντομο ταξίδι πίσω στο χρόνο, στον 18ο αιώνα, όταν το Λονδίνο είχε αναδειχτεί σε κέντρο του εμπορίου και της βιομηχανίας όντας η πλουσιότερη πόλη του κόσμου. Ακολουθεί η προσγείωση στο αεροδρόμιο του Χήθροου και στο Λονδίνο του σήμερα, αφετηρία μιας υπέροχης περιήγησης στη μεγαλούπολη.

Η αφηγήτρια συμβουλεύεται τον Σοφοκλή, ένα μαγικό βιβλιαράκι με πληροφοριακό υλικό, αχώριστο ταξιδιωτικό της σύντροφο, κάπως σαν τον Σέρλοκ Χολμς με τον βοηθό του. Αυτή είναι η πρώτη βιβλιοφιλική αναφορά του κειμένου. Οι αναγνώστες, καθώς ξεναγούνται στην πρωτεύουσα της χώρας του Σαίξπηρ, συντροφεύονται από συγγραφικές ρήσεις κι από χάρτινους ήρωες: Τον Νεροπόντικα, τον Βάτραχο και τα άλλα ζώα της ακροποταμιάς από το βιβλίο «Ο άνεμος στις ιτιές» ή τον Σκρουτζ από το «Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα» του Τσαρλς Ντίκενς.

Η σύντομη περιγραφή των βασικών αξιοθέατων της πόλης εμπλουτίζεται με χρήσιμες πληροφορίες (πχ απόσταση του αεροδρομίου από το κέντρο, πρόταση χρήσης του μετρό ως καταλληλότερου μέσου μεταφοράς, στοιχειώδεις φράσεις στα αγγλικά) και διανθίζεται με ιστορικά στοιχεία σε ένα βιβλίο που αποτελεί μια ευφάνταστη εισαγωγή στη βρετανική κουλτούρα.

Ήχοι από τα όργανα των πλανόδιων μουσικών, το ρυθμικό χτύπημα του εμβληματικού ρολογιού Big Ben, άρωμα τσαγιού και γεύση από καραμέλες βουτύρου πλημμυρίζουν τις σελίδες του βιβλίου προτρέποντας τους αναγνώστες να ετοιμάσουν βαλίτσες.

Οι εντυπωσιακοί φρουροί του Μπάκιγχαμ, κόκκινα διώροφα λεωφορεία, και τηλεφωνικοί θάλαμοι, μαύρα ταξί, ομπρέλες, ο τεράστιος στεγόσαυρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, τα χαρακτηριστικά γραμματόσημα με το προφίλ της βασίλισσας Ελισσάβετ κ.ά αποτυπώνονται με παιγνιώδη διάθεση από τα πενάκια του Φίλιππου Φωτιάδη δίνοντας το στίγμα της πόλης και σκιαγραφώντας τη φυσιογνωμία της Γηραιάς Αλβιώνας.

Διαβάζοντας το βιβλίο ήρθε στο νου μου η ρήση του περιηγητή Ιμπν Μπατούτα: «Tα ταξίδια σε αφήνουν άφωνο. Κατόπιν σε μετατρέπουν σε αφηγητή».

Η αγάπη της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέως για τα ταξίδια, η εμπειρία της στις ξεναγήσεις και η μακρόχρονη εκπαιδευτική της πείρα την εφοδίασαν με την ικανότητα να οργανώσει άρτια αυτή την φανταστική περιήγηση και να προσφέρει στους μικρούς αναγνώστες ένα κείμενο, εύληπτο και ελκυστικό, ικανό να κεντρίσει την περιέργειά τους και να τους ανοίξει την όρεξη για βόλτες φανταστικές και πραγματικές.

Το βιβλίο επάξια βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου «Βίττω Αγγελοπούλου» του ελληνικού τμήματος του ΙΒΒΥ κι αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον ανάγνωσμα με ουσιαστικές πληροφορίες, ιδανικό για ταξίδια από την πολυθρόνα, αλλά κι έναν χρήσιμο οδηγό για όσους ταξιδεύουν στο Λονδίνο με παιδιά.

Ελπίζουμε πως η Μελίνα κι ο Σοφοκλής θα συντροφέψουν τους μικρούς αναγνώστες και σε άλλες φανταστικές βόλτες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.