Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Aλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία)

Τίτλος : «Aλεξάνδρα η μικρή Μυκηναία»

Συγγραφέας : Κατερίνα Σέρβη

Εικονογράφος: Αλεξία Λουγιάκη

Εκδόσεις: Πατάκη

 

Το βιβλίο της Κατερίνας Σέρβη «Αλεξάνδρα, η μικρή Μυκηναία», εντάσσεται στη σειρά Οι αρχαίοι μου φίλοι των εκδόσεων Πατάκη που αποσκοπεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με αρχαίους πολιτισμούς, όπως και με σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Η Αλεξάνδρα και η συνομήλική της φίλη, Θεοδώρα, ηρωϊδες του βιβλίου, σε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, ξεναγούν τους μικρούς αναγνώστες στην ακρόπολη των Μυκηνών και τους αποκαλύπτουν τα μυστικά της καθημερινής ζωής των Μυκηναίων.

Η είσοδος στην αρχαία καστροπολιτεία γίνεται από την επιβλητική μαρμάρινη Πύλη των Λεόντων που, ευτυχώς, σώζεται ως τις μέρες μας. Μια βόλτα στα κυκλώπεια τείχη επιτρέπει στα παιδιά να ατενίσουν τον κάμπο και τα ταφικά μνημεία. Στην ακρόπολη θα συναντήσουν φρουρούς με περίτεχνα κράνη κι αρχόντισσες με όμορφα ενδύματα και κοσμήματα. Μια κλεφτή ματιά στο ναό τους επιτρέπει να αντικρύσουν πήλινες λατρευτικές κούκλες και στις αποθήκες ένα σωρό πιθάρια κι αμφορείς. Βλέπουν τους γραφείς να ετοιμάζουν μια σειρά από πινακίδες που αναφέρονται στο περιεχόμενο των δοχείων: λάδι, κρασί, σιτάρι, μέλι κ.ά.

Ακολουθεί μια περιήγηση στο παλάτι με τις πολλές αίθουσες και τις ωραίες τοιχογραφίες. Και τι δεν έχει το ανάκτορο, μέχρι μπανιέρα! Τα δύο κορίτσια θαυμάζουν διάφορα κομψοτεχνήματα φτιαγμένα από άξιους τεχνίτες: πολύτιμους σφραγιδόλιθους και περίτεχνα διαδήματα, κράνη διακοσμημένα με δόντια αγριόχοιρου, λεπτεπίλεπτα ζωγραφισμένα αβγά στρουθοκάμηλου, χρυσοποίκιλτα αγγεία, εγχειρίδια με πλούσιο διάκοσμο.

Με ανεπιτήδευτο τρόπο και μέσα από ένα σύντομο μα περιεκτικό κείμενο οι μικροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με το μυκηναϊκό πολιτισμό. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται πραγματολογικά στοιχεία που έρχονται να συμπληρώσουν τις γνώσεις που αποκομίζουν τα παιδιά από την αφήγηση.

Η λιτή και ελκυστική εικονογράφηση της Αλεξίας Λουγιάκη δένοντας αρμονικά με το κείμενο οπτικοποιεί τις πληροφορίες που πηγάζουν από την αφήγηση.

Πέρα από ενδιαφέρον ανάγνωσμα, το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένας χρήσιμος οδηγός για την ξενάγηση παιδιών στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.
 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.