Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (2651 ημέρες δικτατορίας)

Τίτλος «2651 ημέρες δικτατορίας»

Συγγραφέας: «Μαρίζα Ντεκάστρο»

Εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

 

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «2651 μέρες δικτατορίας» της Μαρίζας Ντεκάστρο το νεανικό αναγνωστικό κοινό έρχεται σε επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας μας, τα γεγονότα από τη νύχτα του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 ως την αποκατάσταση της δημοκρατίας, τον Ιούλιο του 1974.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο όπου η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με καλά τεκμηριωμένη καταγραφή η οποία εμπλουτίζεται από τις αναμνήσεις μιας έφηβης, την προσωπική μαρτυρία της συγγραφέα. Το βιωματικό αυτό στοιχείο δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ελκυστικά στους νεαρούς αναγνώστες στους οποίους απευθύνεται, αν και το κείμενο, θεωρώ, ότι μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Οι 2651 μέρες δικτατορίας στην Ελλάδα κυλούν παράλληλα με όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο εκείνη την εποχή, καθώς στις σελίδες του βιβλίου σημαντικά στιγμιότυπα που σημαδεύουν παγκοσμίως την εποχή συνδιαλέγονται με τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Έτσι, από τη μια παρουσιάζεται η στυγνή διακυβέρνηση με τα βασανιστήρια, τη λογοκρισία, την τρομοκρατία, καθώς και οι αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, οι φοιτητικές εξεγέρσεις, τα γεγονότα της Νομικής και το Πολυτεχνείο, αλλά και το ευτράπελο πρόσωπο της χούντας με τους εορτασμούς, το τάμα του έθνους, τις ολυμπιάδες τραγουδιού. Μια Ελλάδα που «μπήκε στο γύψο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, «που όμως δεν ήταν καλής ποιότητας γύψος και άρχισε να εμφανίζει ρωγμές».

Και ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα γεγονότα που συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο: η εκτόξευση του διαστημόπλοιου στο ακρωτήριο Κανάβεραλ και η προσελήνωσή του, η επανάσταση στη μόδα με τα μίνι της Μέρι Κουάντ, ο πόλεμος των 6 ημερών, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η μεγάλη πολιτιστική επανάσταση στην Κίνα, η άνοιξη της Πράγας, το Γούνστοκ, τα ιατρικά επιτεύγματα του Κρίστιαν Μπάρναντ, τα πορτρέτα του Άντι Γουόρχολ, ο Τσε Γκεβάρα, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ , ο Μάης του 68 στο Παρίσι, οι χίπις, οι Beatles, ο άσος του ποδοσφαίρου, Πελέ, πρόσωπα και γεγονότα που άφησαν εποχή.

Στις γκρίζες σελίδες του βιβλίου και της ελληνικής ιστορίας, ο Βασίλης Παπαγεωργίου αποδίδει εικαστικά την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και τα διεθνή γεγονότα, απεικονίζοντας πρόσωπα και γεγονότα με τρόπο που παραπέμπει σε φωτορεπορτάζ εφημερίδων.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.