Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Όταν παίζαμε για τη νίκη, καραγκιόζη μου)

Τίτλος: Όταν παίζαμε για τη νίκη, καραγκιόζη μου

Συγγραφέας: «Γιώτα Αλεξάνδρου»

Εικονογράφηση : Αχιλλέας Ραζής

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Στο βιβλίο «Όταν παίζαμε για τη νίκη, καραγκιόζη μου» η συγγραφέας κατορθώνει να αφηγηθεί τα σημαντικότερα γεγονότα του έπους του ’40 αποδίδοντας εύγλωττα το κλίμα της εποχής χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις σε ένα κείμενο καλά τεκμηριωμένο ιστορικά.

Η ιστορία κινείται σε δύο επίπεδα, χάρη σε ένα ευφυές και πρωτότυπο αφηγηματικό τέχνασμα, μπροστά και πίσω από το μπερντέ ενός καραγκιοζοπαίχτη και μέσα από τα μάτια ενός δωδεκάχρονου αγοριού που ενηλικιώνεται απότομα, όταν ο καραγκιοζοπαίχτης πατέρας του φεύγει για το μέτωπο, αφήνοντας εκείνον πίσω στο πόδι του.

Ο πρώην βοηθός καραγκιοζοπαίχτη γίνεται εκείνος που τώρα πια κινεί τις φιγούρες πίσω από το μπερντέ, πολεμώντας τον εχθρό με το δικό του τρόπο στα μετόπισθεν, παράλληλα με τον πατέρα που πολεμά στο μέτωπο.

Στις σελίδες του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα συναντήσουν φιγούρες του θεάτρου σκιών, το Μορφονιό, το Μυρικόγκο, τον Σβούρα και τον Κολλητήρη, αλλά και τις γυναίκες που πλέκουν ζεστά μάλλινα για τους φαντάρους, τους μικρούς σαλταδόρους που αρπάζουν κουραμάνες από τα γερμανικά καμιόνια, την τραγουδίστρια της νίκης, Σοφία Βέμπο, τους άντρες που πολεμούν στη πρώτη γραμμή, αλλά και τον Κωστή Παλαμά που τον αποχαιρετά νεκρό όλη η Αθήνα.

Στην ενδιαφέρουσα εικονογράφηση του βιβλίου, ο Αχιλλέας Ραζής αποτυπώνει γεγονότα και σκηνές όπου εστιάζει η συγγραφέας, την αναχώρηση των στρατιώτες με τρένα για το μέτωπο, την όλο φροντίδα προετοιμασία και αποστολή δεμάτων για τους φαντάρους, στιγμιότυπα από τη ζωή στα χαρακώματα, αλλά και τη ζωή στα μετόπισθεν καλύπτοντας την περίοδο από την κήρυξη του πολέμου, τη γερμανική κατοχή ως τη χαρμόσυνη μέρα της απελευθέρωσης. Οι εικόνες αυτές ανακατεύονται με γελοιογραφίες και ρεπορτάζ εφημερίδων της εποχής, υπηρετώντας την αφήγηση στην οποία η μυθοπλασία στηρίζεται γερά σε ιστορικά ντοκουμέντα.

Το βιβλίο γεμάτο από εικόνες (φαντάροι με αμπέχωνα, γερμανοί στρατιώτες, πολεμικά αεροπλάνα, πεινασμένα παιδιά)είναι επίσης γεμάτο από ήχους(σειρήνες του πολέμου, ραδιοφωνικά πολεμικά ανακοινωθέντα, τραγούδια της Βέμπο, καμπάνες της απελευθέρωσης).

Τα προλογικά σημειώματα της Α. Βαρελλά και του Α. Δανέλλη όπως και το γλωσσάρι, το χρονολόγιο, οι βιβλιογραφικές αναφορές και το πολύ ενδιαφέρον και κατατοπιστικό κείμενο για τις τέχνες στα χρόνια του πολέμου και της κατοχής συμπληρώνουν λειτουργικά την αφήγηση και δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εποχή προσεγγίζοντας την Ιστορία μέσα από τη λογοτεχνία.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.