Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το Πετροκάραβο – Οι Μοίρες)

«Το Πετροκάραβο»

«Οι Μοίρες»

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2017

Οι «Μοίρες» και «To Πετροκάραβο» είναι δύο γοητευτικά βιβλία από τη σειρά Ιστορίες της νεοελληνικής μυθολογίας των εκδόσεων Μεταίχμιο. Η Αγγελική Δαρλάση τις επέλεξε ανάμεσα στις πάμπολλες ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης «για να ξαναθυμηθούμε, έστω και για λίγο όσα μοιάζουν να ξεχνιούνται». Κι αφού πρόκειται για λαογραφικό υλικό που διασώθηκε από γενιά σε γενιά χάρη στην προφορική παράδοση, η συγγραφέας αποφάσισε να τις αφηγηθεί σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο.

Στις «Μοίρες» διηγείται με το δικό της τρόπο την αιγινίτικη παραλλαγή της παράδοσης που αφορά τις μοίρες, όπως διασώζεται στο βιβλίο «Παραδόσεις» του Ν. Πολίτη. Οι τρεις μοίρες, είναι γυναίκες αθάνατες που καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων. Σαν γεννιέται ένα παιδί, στολίζονται κι αφήνουν τη σπηλιά τους στην άκρη του κόσμου για να επισκεφτούν το νεογέννητο και να το μοιράνουν. Οι μανάδες τις υποδέχονται στο σπίτι με γλυκό για να τις καλοπιάσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν καλοτυχία στο σπλάχνο τους. Κι όταν τελειώσει το μοίραμα η τύχη γράφεται στο κιτάπι που κουβαλούν μαζί τους και δεν αλλάζει. Η εντυπωσιακή εικονογράφηση του βιβλίου από τη Σάντρα Ελευθερίου σέβεται απόλυτα τον λαϊκό, παραδοσιακό χαρακτήρα της ιστορίας.

Το «Πετροκάραβο» είναι μια αφήγηση για το μαρμάρωμα ενός πλοίου που «εξηγεί» την ιστορία ενός από τους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι στις θάλασσές μας και μοιάζουν με πετρωμένα καράβια. Εδώ η συγγραφέας επιλέγει την παραλλαγή από το νησί του Πόρου. Μια νεράιδα καπετάνισσα βάλθηκε να κυνηγήσει με το πλοίο της το φεγγάρι και να το ξεπεράσει. Κι όταν νικήθηκε, πικραμένη από την ήττα της έπιασε τις κατάρες. Για τιμωρία της η φύση πέτρωσε το πλοίο που έτσι στέκει ακόμα μεσοπέλαγα κι αν πλησιάσει κανείς μπορεί, θαρρείς, να ακούσει το θρήνο της νεράιδας. Η ονειρική εικονογράφηση της Θέντας Μιμηλάκη υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την αφήγηση αυτής της υπερβατικής ιστορίας.

Με την αφήγηση των δυο ιστοριών που οι παλιότεροι διηγούνταν από γενιά σε γενιά αναζητώντας παρηγοριά κι εξήγηση σε όσα τους φόβιζαν ή τους ξένιζαν, η συγγραφέας αφενός μας γοητεύει, αφετέρου κατορθώνει να φέρει κοντά το παρελθόν με το παρόν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.