Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το μυστικό του δούλου: συνωμοσία στην αγορά της αρχαίας Αθήνας)

Τίτλος: «Το μυστικό του δούλου: συνωμοσία στην αγορά της αρχαίας Αθήνας»

Συγγραφέας: Εύη Πίνη

Εκδόσεις: Πατάκη

Ο βουλευτής Καλλίμαχος συναρπάζεται από τα γευστικά πιάτα που του σερβίρει ο ηλικιωμένος δούλος Χυτρίων, μάγειρας της Θόλου, αλλά και από την αφήγηση της προσωπικής ιστορίας του γέροντα που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό. Το κουβάρι του μυστηρίου αρχίζει να ξετυλίγεται με την έλευση ενός ξένου στην πόλη. Το κόσμημα ενός ερωτιδέα που κρέμεται στο λαιμό του αποτελεί σημάδι αναγνώρισης, ανασύρει μνήμες και αποκαλύπτει μια συνωμοσία.

Πέρα από μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου, πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα που αναπαριστά γλαφυρά και αξιόπιστα την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα. Οι μικροί αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα μαγευτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα στην Αθήνα του 421 π.Χ.

Με έντεχνο τρόπο σκηνές που υπηρετούν εύστοχα την πλοκή και προκαλούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη, ταυτόχρονα, αναδεικνύουν κοινωνικοπολιτικά, ιστορικά, οικονομικά και πολιτιστικά στοιχεία της εποχής. Στις σελίδες του βιβλίου εξελίσσονται αγοραπωλησίες, συμπόσια, γιορτές, λαμπαδηδρομίες, σπονδές, ταξίδια, κηδείες. Περιγράφονται τελετουργικά και ταφικά έθιμα, ενδύματα, νόστιμα εδέσματα και γίνεται αναφορά σε σημαντικά πρόσωπα γεγονότα όπως ο Περικλής κι ο Εφιάλτης, η Νικίειος ειρήνη, ο λοιμός που έπληξε την πόλη κ.ά.

Η συγγραφέας, αρχαιολόγος με εμπειρία στα εκπαιδευτικά μουσειολογικά προγράμματα για παιδιά , αναλαμβάνει να τέρψει και να παιδαγωγήσει τους μικρούς αναγνώστες σε μια ιδιαίτερη ξενάγηση στην πολύβουη αγορά της αρχαίας Αθήνας, γεμάτη ήχους, μυρωδιές και γεύσεις.

Κατά την περιήγηση αυτή θα συναντήσουν βουλευτές, εμπόρους, μουσικούς, αυλητρίδες, μάγειρες, δούλους κι ελεύθερους ανθρώπους, άλογα, γάτες, σκύλους. Η Τρίγλη, ο Χυτρίων και ο Λάβρακας θα ανοίξουν τα μαγειρεία τους και θα τους σερβίρουν ψωμάκια ζυμωμένα με μυρωδικά, λαγό ψητό με μπόλικα καρυκεύματα, λαχταριστά μπαρμπούνια και άλλα γευστικά πιάτα που παρασκευάζονταν τα χρόνια εκείνα.

Χάρη σε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν που επιτυγχάνεται με την ανάγνωση του βιβλίου, τα παιδιά ανασυνθέτουν την εικόνα της αρχαίας Αθήνας απολαμβάνοντας , παράλληλα, μια υπέροχη αφήγηση.

Διπλό το κέρδος όταν η αναγνωστική απόλαυση συνδυάζεται με την απόκτηση γνώσεων!

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.