Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή. Στην παγωμένη γη)

«Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή. Στην παγωμένη γη»

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Όσοι αγάπησαν το προηγούμενο βιβλίο θα ενθουσιαστούν εξίσου με τις νέες περιπέτειες του ανθρωπολόγου Φίλιππου Φευγάτου, οι οποίες ξεδιπλώνονται στις σελίδες του δεύτερου μέρους του ημερολογίου του που διαβάζουν αχόρταγα, οι δυο παλιοί μας γνώριμοι ήρωες, ο Άρης και η φίλη του, Λίνα. Το ημερολόγιο αρχίζει από το σημείο που σταμάτησε το προηγούμενο, τον Αρκτικό Κύκλο και τη «χώρα των ανθρώπων», όπως αποκαλούν οι Ινουίτ τη Γροιλανδία.

Ο νέος σταθμός επιφυλάσσει καινούριες περιπέτειες για τον καθηγητή που διαμένει σε ιγκλού πίνοντας τσάι από χιόνι και παιρνει μέρος σε κυνήγι άγριων ζώων με έλκηθρα. Καταλήγει, όμως, άσχημα μπλεγμένος, όταν συμμετέχει σε μια ακτιβιστική εκστρατεία προκειμένου να σταματήσει μια εξόρυξη πετρελαίου κοντά στην πρωτεύουσα, ενώ ένα τεράστιο παγόβουνο απειλεί να καταστρέψει ένα ολάκερο χωριό.

Και σε αυτό το βιβλίο εμφανίζονται η πανταχού παρούσα γειτόνισσα η κυρία Μοσχούλα που θέλει να μαθαίνει τα πάντα, η σοφή βοηθός του καθηγητή, Βάγια Στάμου, οι γονείς του Άρη και η μητέρα της Λίνας που πλαισιώνουν τους κεντρικούς ήρωες συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην εξέλιξη της ιστορίας.

Στο κείμενο περιγράφονται γλαφυρά οι δυσκολίες της ζωής στον αρκτικό κύκλο, καθημερινές ασχολίες των ντόπιων, όπως το ψάρεμα και το κυνήγι στον πάγο, έθιμα και τελετουργίες των Ινουίτ και παράλληλα θίγονται κάποιοι από τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας με καταστροφή.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια που επιτυγχάνει με ανάλαφρο τρόπο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με των πολιτισμό της Γροιλανδίας και παράλληλα να θίξει ένα επίκαιρο θέμα, τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ως αποτέλεσμα αλόγιστων ανθρώπινων επεμβάσεων στη φύση.

Η ευφάνταστη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου σε συνδυασμό με την πρωτότυπη γραφιστική επιμέλεια συμπληρώνουν λειτουργικά το κείμενο εξασφαλίζοντας στους μικρούς αναγνώστες ένα απολαυστικό ταξίδι σε κόσμους διαφορετικούς, ευαισθητοποιώντας τους ταυτόχρονα στο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.