Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Πράσινο)

Τίτλος: Πράσινο

Σειρά: «Το Bυζάντιο σε έξι χρώματα»

Συγγραφέας: Μαρία Αγγελίδου

Εικονογράφος: Κατερίνα Βερούτσου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

 

Το βιβλίο «Πράσινο», όπως και τα υπόλοιπα της αγαπημένης σειράς “Το Bυζάντιο σε έξι χρώματα” των εκδόσεων Mεταίχμιο, χαρακτηρίζεται από τον καλοδουλεμένο ποιητικό και εικονοποιητικό λόγο της Μαρίας Αγγελίδου που ντύνει με τρόπο μοναδικό πληθώρα πληροφοριών, σε μια γοητευτική μείξη ιστορίας και παραμυθιού.

Εδώ κυρίαρχο χρώμα είναι το πράσινο: οι Πράσινοι του βυζαντινού ιππόδρομου, το χρώμα των φύλλων της μουριάς που τρέφουν τον μεταξοσκώληκα με την πολύτιμη κλωστή, το καταπράσινο σαρίκι του Αλ Μαμούν, του χαλίφη των Άστρων, ο σμαραγδένιος θησαυρός σφιχτά πλεγμένος και καλά κρυμμένος στη χαίτη και την ουρά του αλόγου του Ρωμανού Διογένη. Το πράσινο -ολόλαμπρο κι ελπιδοφόρο- πλημμυρίζει τις σελίδες και σβήνει τη μαυρίλα των καιρών που ιστορεί.

Στο βιβλίο αναφέρονται σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα: η στάση του Νίκα, ο πανίσχυρος Ιουστινιανός, ο αυτοκράτορας των νόμων και της τάξης, η Θεοδώρα, ο Αλ Μαμούν, με την αχόρταγη περιέργεια, χαλίφης των παραμυθιών και των άστρων, η μάχη του Μαντζικέρτ με τους δύο δυνατούς και ωραίους αντιπάλους, τον Ρωμανό Διογένη και τον Αλπ Αρσλάν.

Η συγγραφέας ,όμως, όπως άλλωστε το συνηθίζει, δεν στέκεται μόνο στα γνωστά πρόσωπα και στα σπουδαία γεγονότα, αλλά καταπιάνεται και με άγνωστές πτυχές της βυζαντινής ιστορίας αποκαλύπτοντας πολλά κι ενδιαφέροντα μικρά μυστικά της εποχής.

Βαρύτιμα υφάσματα, πολύτιμα πετράδια, πολεμικά λάβαρα, επτασφράγιστα μυστικά, τόποι μακρινοί, Ανατολία και Κίνα, ο μακρύς κι επικίνδυνος δρόμος του μεταξιού, πόλεις πανέμορφες και ισχυρές όπως η Κωνσταντινούπολη και η Βαγδάτη, φουσάτα γενναίων πολεμιστών, χαλίφηδες που αγαπούν τα βιβλία, Κινέζες πριγκίπισσες, νύφες και καλόγεροι σε ρόλο κατασκόπου, μεγαλόψυχοι νικητές που απελευθερώνουν τους αιχμαλώτους τους, βασιλιάδες με βγαλμένα μάτια και κακοφορμισμένες πληγές, προφητικά όνειρα, άλογα με δεμένες ουρές συνθέτουν ένα συναρπαστικό ιστορικό παζλ που μοιάζει πιότερο με παραμύθι.

Και η μαγεία της γραφής συμπληρώνεται από τη μαγεία των εικόνων της Κατερίνας Βερούτσου. Και σε αυτό το βιβλίο η συγγραφέας συνεργάζεται αγαστά με την εικονογράφο με αποτέλεσμα ένα καλοδουλεμένο κέντημα, καμωμένο καλά από κλωστές μεταξωτές, τις καλοδιαλεγμένες λέξεις και από νήματα λεπτά και χρωματιστά, τις υπέροχες εικόνες.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.