Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Πλάτων)

Τίτλος: «Πλάτων»

Σειρά : Μικρή φιλοσοσφική

Συγγραφέαs : Mαρία Ρουσάκη

Εικονογράφος: Σ. Πετρόπουλος

Εκδόσεις: Κόκκινη κλωστή δεμένη

 

H σειρά Μικρή Φιλοσοφική των εκδόσεων Κόκκινη Κλωστή Δεμένη που συστήνει στα παιδιά τους έλληνες φιλοσόφους, εμπλουτίστηκε πρόσφατα με ένα ακόμα βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη το οποίο φέρει τον τίτλο «Πλάτων» κι αναφέρεται στον μεγάλο φιλόσοφο, μαθητή του Σωκράτη και δάσκαλο του Αριστοτέλη.

Η συγγραφέας συστήνει , εν συντομία, το φιλόσοφο δίνοντας βασικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μέσα από ένα κείμενο που χαρακτηρίζεται από σαφή και λιτό λόγο.

Οι μικροί αναγνώστες πληροφορούνται πως «Πλάτων» είναι το προσωνύμιο που από την εφηβική ηλικία απέκτησε ο Αριστοκλής λόγω του πλάτους του στέρνου και του μετώπου του.

Ακολουθούν πληροφορίες για την καταγωγή και τη νεανική του ηλικία. Μαθαίνουμε πως ο Πλάτωνας καταγόταν από πλούσια οικογένεια, γεγονός που του εξασφάλισε τη δυνατότητα να έχει τους καλύτερους δασκάλους. Λάτρεψε τον Σωκράτη και φρόντισε, μάλιστα ,μετά από τη δίκη που οδήγησε στο θάνατό του, να διασώσει τις θεωρίες του μέσα από το δικό του έργο για να γίνουν κτήμα όλων.

Ο Πλάτων αγαπούσε την ποίηση και την άθληση, όπως και τα ταξίδια που αποτελούσαν για αυτόν πηγή γνώσης. Ίδρυσε Ακαδημία όπου δίδαξε νέους φιλοσόφους, η οποία μάλιστα λειτούργησε για τρεις ολόκληρους αιώνες. Στην ιδανική κατά την άποψη του Πολιτεία οι φιλόσοφοι είναι αυτοί που παίρνουν την εξουσία!

Το ανάλαφρο κείμενο με τις καίριες πληροφορίες λειτουργεί ως σημαντικό βοήθημα για εκπαιδευτικούς και γονείς που αναζητούν τον προσφορότερο τρόπο εισαγωγής των παιδιών σε βασικά σημεία της πλατωνικής θεωρίας, καθώς η συγγραφέας με εύληπτο τρόπο κατορθώνει να αποτυπώσει σ΄ αυτό τα βασικά στοιχεία της πλατωνικής φιλοσοφίας περί ισότητας, αρετής, παιδείας, δικαιοσύνης, ευζωίας και αυτοβελτίωσης.

Το λιτό ύφος του κειμένου υποστηρίζεται αντίστοιχα από την εικονογράφηση του Στάθη Πετρόπουλου, ο οποίος έχει εικονογραφήσει και τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς για τον Σωκράτη και τον Πυθαγόρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.