Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα)

Τίτλος: «Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα»

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής και Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφοι: Θάνος Τσίλης και Μιχάλης Κυλάκος

Εκδόσεις : Μίνωας

Το εικονογραφημένο βιβλίο «Ο Μιλτιάδης και η μάχη του Μαραθώνα» των Β.Κουτσιαρή και Γ. Διακομανώλη εντάσσεται στη σειρά «Γνωρίζω την Ιστορία» των εκδόσεων Μίνωα που επιχειρεί να φέρει σε επαφή τους μικρούς αναγνώστες με σημαντικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.

Μέσα από ένα εύληπτο και σύντομο κείμενο, οι συγγραφείς, έμπειροι εκπαιδευτικοί, κατορθώνουν να μεταδώσουν στα παιδιά καίριες πληροφορίες για τη σπουδαία νικηφόρα μάχη εναντίον των Περσών. Χάρη στην πολύ ζωντανή αφήγηση οι αναγνώστες μεταφέρονται αβίαστα πίσω στο χρόνο και στην πεδιάδα του Μαραθώνα κι αισθάνονται σαν να παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα.

Οι αρχηγοί των Περσών, Δάτης και Αρταφέρνης, φτάνουν στις ελληνικές ακτές αποφασισμένοι να καταλάβουν την Αθήνα και αξιοποιώντας τη συμβουλή του Ιππία στρατοπεδεύουν στο Μαραθώνα που τους φαίνεται ιδανικό σημείο για την κίνηση του ιππικού τους.

Αλλά και από την πλευρά των Ελλήνων, η τοποθεσία αυτή θεωρείται βολική καθώς σύμφωνα με το στρατηγό Μιλτιάδη, η πεδιάδα ευνοεί την παράταξη της φάλαγγας, του σιδερένιου τείχους από ασπίδες και μακριά δόρατα.

Ο αθηναίοι στρατηγοί οδηγούν το στράτευμα σε ένα ύψωμα νοτιοδυτικά της πεδιάδας απ’ όπου έχουν την ευχέρεια να κατασκοπεύουν τον εχθρό περιμένοντας να καταφτάσουν για ενίσχυση και οι Πλαταιείς. Η μόνη ανησυχία τους είναι το ιππικό του εχθρού.

Επτά μέρες μένουν άπρακτα τα στρατεύματα. Μέχρι που φτάνει η πληροφορία ότι το ιππικό του εχθρού επιστρέφει στα πλοία, οπότε ο στρατηγός Μιλτιάδης διατάζει, ξημερώματα, αιφνιδιαστική επίθεση, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη φάλαγγα και προτίμηση στη μάχη σώμα με σώμα. Και η στρατηγική του Μιλτιάδη αποφέρει καρπούς, νίκη στην ξηρά, αλλά και πυρπόληση αρκετών εχθρικών πλοίων.

Τρέχοντας φέρνει στην Αθήνα το χαρμόσυνο μήνυμα ο αγγελιοφόρος που πέφτει νεκρός μόλις ανακοινώνει τη μεγάλη νίκη. Η άφιξη του Μιλτιάδη με το στρατό δίνει το έναυσμα για πανηγυρισμούς.

Η απλή, ρέουσα γλώσσα του κειμένου και η αδρή εικονογράφησή του από τους Θ Τσίλη και Μ. Κυλάκο καθιστούν την εξιστόρηση της μάχης προσιτή για τα παιδιά κι ενδιαφέρουσα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.