Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες)

Τίτλος : «Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες»

Συγγραφέας : Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Εικονογράφηση: Απόστολος Βέττας

Εκδόσεις : Καλειδοσκόπιο

Στο τελευταίο του βιβλίο, ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος καταπιάνεται με ένα «σπουδαίο μετανάστη», τον ζωγράφο και δεινό συντηρητή αναγεννησιακών έργων Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, που έχει γίνει γνωστός και ως ο «ζωγράφος του Καπιτωλίου».

Ο ζωγράφος με τις τρεις πατρίδες, όπως εύστοχα αναφέρεται στον τίτλο, έχει ελληνικές ρίζες, φιλιατρινή καταγωγή, άρα κοινές ρίζες με το συγγραφέα. Γιος Έλληνα πρόσφυγα, έζησε και διακρίθηκε στη Ρώμη απ’ όπου μετανάστευσε στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής για να σωθεί, καθώς αρνήθηκε να πυροβολήσει ως λοχαγός του παπικού στρατού ομότεχνούς του. Εκεί αναπτύχθηκε το ταλέντο του και η αξία του αναγνωρίστηκε τόσο που του ανατέθηκε να ζωγραφίσει το σημαντικότερο κτίριο, το Καπιτώλιο, «το ναό της Δημοκρατίας». Πέθανε, μάλιστα, επί το έργον πέφτοντας από μια σκαλωσιά.

Όπως αποκαλύπτεται από το κείμενο ο ζωγράφος κουβαλούσε στις αποσκευές του και τις τρεις αυτές πατρίδες, τα χνάρια των οποίων αποτυπώνονται εμφανώς στο καλλιτεχνικό του έργο. «Γιατί κάθε άνθρωπος, όπου κι αν γεννήθηκε, όταν αναγκάζεται να ζήσει κάπου αλλού, μεταφέρει με τις συνήθειές του, τη μουσική του την ιστορία του, τον πολιτισμό και την τέχνη της πατρίδας του-μέχρι τις μυρωδιές από τα φαγητά που έφτιαχναν σπίτι του. Έτσι ανταλλάσσουν οι άνθρωποι πληροφορίες και η ζωή εξελίσσεται».

Τρία παιδιά, που ζουν στην Ελλάδα, τη Ρώμη και την Ουάσιγκτον, έρχονται σε επαφή με το έργο του και μαθαίνουν την ιστορία της ζωής του μέσα από τις αφηγήσεις ηλικιωμένων συγγενών τους που –καλλιτέχνες και οι ίδιοι -θαυμάζουν το έργο του και βρίσκουν τo βίο του εξίσου ενδιαφέροντα ώστε σαν παραμύθι να τα διηγηθούν στους απογόνους τους, ένα παραμύθι γεμάτο αλήθειες.

Ο συγγραφέας συστήνει στα παιδιά μια σημαντική προσωπικότητα της τέχνης που μιλούσε με τη γλώσσα της καρδιάς και λειτουργούσε με σεβασμό στην ελευθερία του άλλου και ταυτόχρονα θίγει πολύ εύστοχα το ζήτημα της μετανάστευσης, φιλοτεχνώντας το πορτρέτο του μετανάστη ως φορέα άυλου πολιτισμού.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.