Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Οδός Νοστιμιάς)

  • : «Οδός Νοστιμιάς. Οι καλύτερες γεύσεις από όλο τον κόσμο για σένα και τους φίλους σου»

Συγγραφέας : Sala Felicita

Εκδόσεις : Φουρφούρι

 

Τι συμβαίνει στην οδό Νοστιμιάς 10; Τι μεθυστικές ευωδιές σε ζαλίζουν μόλις πλησιάσεις; Εμπρός, μικροί αναγνώστες, μη διστάσετε να ανοίξετε το πρωτότυπο βιβλίο με τίτλο « Οδός νοστιμιάς» για να διαβείτε το κατώφλι του ωραίου κτιρίου και να κάνετε μονομιάς το γύρο του κόσμου δοκιμάζοντας λαχταριστές γεύσεις από την κουζίνα διαφόρων χωρών.

Άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, συγκατοικούν αρμονικά στην ίδια πολυκατοικία. Η σενιόρα Φλόρες βράζει μαύρα φασόλια, ο μεσιέ Μελβίλ καθαρίζει ψάρι, η Πιλάρ λιώνει ντομάτες. Ο καθένας μόνος του παρασκευάζει μια σπεσιαλιτέ του τόπου του για να συναντηθούν, τέλος, σε ένα μεγάλο κοινό τραπέζι και να μοιραστούν τις νοστιμιές τους σε ένα πολυπολιτισμικό γεύμα όπου κυριαρχεί η ομόνοια.

Σαλμορέχο, σπανακόρυζο, γλώσσα μενιέρ, σούπα με μαύρα φασόλια, σπαγγέτι με σάλτσα, μπαμπά γκανούς, κεφτεδάκια , αλλά και μπισκότα και κέικ με μπανάνα και μύρτιλα είναι μερικά από τα εδέσματα που ετοιμάζονται. Οι απλές, μα δελεαστικές συνταγές μπορούν να εκτελεστούν εύκολα με τη συμμετοχή και των παιδιών. Η ανάγνωση του βιβλίου-απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της γεύσης—γίνεται, έτσι, και έναυσμα για παιγνιώδη απασχόληση.

Υπέροχη η ιδέα της συγγραφέα να δημιουργήσει ένα βιβλίο συνταγών που απευθύνεται σε παιδιά, ιδανική εισαγωγή στον γαστρονομικό πολιτισμό που εξοικειώνει ταυτόχρονα τους μικρούς αναγνώστες με το διαφορετικό, εν προκειμένω με γεύσεις και υλικά που, ίσως, δεν συνηθίζονται στο σπίτι και στην κουζίνα του τόπου τους, αλλά κυριαρχούν στις κουζίνες άλλων λαών.

Κάθε εθνική κουζίνα αξιοποιεί τα προϊόντα τοπικής παραγωγής και διασώζει τις παραδόσεις κάθε περιοχής, καθώς συχνά η παρασκευή ενός συγκεκριμένου εδέσματος συνδέεται με κάποιο σημαντικό γεγονός, μια γιορτή ή μια τελετουργία. Η εθνική κουζίνα χαρακτηρίζει μια χώρα διαφοροποιώντας τη από άλλες και η γνωριμία με διάφορες τοπικές κουζίνες φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τον πολιτισμό, την οικονομία, τις συνήθειες άλλων λαών και τα εξοικειώνει με ανοίκειες γεύσεις και έξεις. Οι μικροί αναγνώστες διαπιστώνουν πως το διαφορετικό δεν είναι αφορμή αποξένωσης, αλλά και πρόκληση για επαφή.

Η ωραία συγγραφική ιδέα υποστηρίζεται λειτουργικά από την ευφάνταστη εικονογράφηση με αποτέλεσμα ένα βιβλίο γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και γεύσεις.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.