Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ιλιάδα και Οδύσσεια: Κορίτσια που έγιναν μύθος)

Τίτλος: «Ιλιάδα και Οδύσσεια: Κορίτσια που έγιναν μύθος»

Συγγραφέας: Κατερίνα Σέρβη

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Διόπτρα

Στο βιβλίο «Ιλιάδα και Οδύσσεια. Κορίτσια που έγιναν μύθος» των εκδόσεων «Διόπτρα» η πολυγραφότατη συγγραφέας και αρχαιολόγος, Κατερίνα Σέρβη ανθολογεί ,από τα ομηρικά έπη ,τις ιστορίες δεκαοχτώ γυναικείων μυθικών μορφών των οποίων τα πορτρέτα φιλοτεχνεί η βραβευμένη εικονογράφος Σάντρα Ελευθερίου.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η επιλογή γυναικείων μορφών, καθώς στα βιβλία μυθολογίας κυριαρχούν, συνήθως, αντρικές φιγούρες με έμφαση στο ηρωϊκό ήθος. Ενδιαφέρουσα και η επιλογή γνωστών ιστοριών και γυναικών, παράλληλα με άλλες λιγότερο γνωστές, από τον ανεξάντλητο πλούτο της ελληνικής μυθολογίας.

Το κουβάρι των μύθων ξετυλίγεται σε μια ρέουσα, ολοζώντανη αφήγηση που περιλαμβάνει μάχες, έρωτες, προδοσία, συγχώρεση, θάρρος και αλτρουϊσμό.

Τα παιδιά θα γνωρίσουν την εριστική Έριδα που από το θυμό της ξεκινάει το κακό, την Ιφιγένεια και τη θυσία της, τις δύο Τρωάδες αιχμάλωτες τη Χρυσηίδα και τη Βρισηίδα, και, βέβαια, την μοιραία Ελένη που η αρπαγή της στάθηκε η αφορμή για τον Τρωϊκό πόλεμο που αφηγείται η Ιλιάδα.

Από τις σελίδες του δεν λείπουν και οι θεές που πήραν άλλες το μέρος των Αχαιών και άλλες των Τρώων: η πολυμήχανη Αθηνά, η ξελογιάστρα Αφροδίτη, η ακαταμάχητη Ήρα , η ατίθαση Άρτεμη.

Τραγικές γυναικείες μορφές η Ανδρομάχη, η καρτερική σύζυγος του Έκτορα και η μάντισσα Κασσάνδρα που κανείς δεν την πιστεύει, αφηγούνται την ιστορία τους. Παρούσα και η στοργική μητέρα του Αχιλλέα, η Θέτιδα. Γυναίκες λεοντόκαρδες, όπως η αμαζόνα Πενθεσίλεια, ραδιούργες, όπως η μάγισσα Κίρκη, ονειροπόλες, όπως η νύμφη Καλυψώ, καλόκαρδες σαν την ευγενική Ναυσικά και γνωστικές, όπως η πιστή σύζυγος του Οδυσσέα, συστήνονται στα παιδιά.

Στο τέλος της αριστοτεχνικής αφήγησης κάθε μύθου οι μικροί αναγνώστες καλούνται να ακολουθήσουν τα χνάρια των μυθικών κοριτσιών στη λογοτεχνία, αλλά και στον ουρανό, αφού τα ονόματά τους έχουν δοθεί σε αστεροειδείς. Τόση είναι επίδραση της γοητείας των μύθων και η αντοχή τους στο χρόνο.

Το βιβλίο συνδυάζει αρμονικά τη λογοτεχνία με τη γνώση. Στο τέλος του παρατίθεται χρήσιμο γλωσσάρι που βοηθάει στην κατανόηση των μύθων.

Θα σταθώ, κυρίως, στον πανέμορφο επαναλαμβανόμενο διάκοσμο που πλαισιώνει την αρχή κάθε μύθου και κορυφώνεται στο εξαιρετικό οπισθόφυλλο.

Η έκδοση πολυτελής και εντυπωσιακή, ωστόσο όχι ιδιαίτερα εύχρηστη λόγω μεγέθους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.