Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η σπηλιά του Δράκου. Περιπέτεια στην Καστοριά)

Τίτλος: «Η σπηλιά του Δράκου. Περιπέτεια στην Καστοριά»

Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

Εκδόσεις: Κέδρος

 

H γνωστή- από προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα- παρέα εφήβων που μπλέκει σε επικίνδυνες περιπέτειες κι εξιχνιάζει μυστήρια, αυτή τη φορά δραστηριοποιείται στην Καστοριά, όταν μία από τις κεντρικές ηρωίδες, η Αντιγόνη, κερδίζει, σε ένα διαγωνισμό του facebook, ένα ταξίδι με διαμονή στην πόλη.

Το βιβλίο σε ένα πρώτο επίπεδο μας ξεναγεί στην πανέμορφη Καστοριά με τη λίμνη με τις παράξενες βάρκες της, τις πλάβες και το ενδιαφέρον σπήλαιό της, τη σπηλιά του Δράκου που κρύβει ένα μυστικό, αφορμή για την περιπετειώδη εξέλιξη της πλοκής.

Μέσα από αυτή την περιπέτεια ο συγγραφέας αδράττει την ευκαιρία για αφηγηθεί την ιστορία των Εβραίων της Καστοριάς. Έτσι, στην μυθοπλασία κρύβεται μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας που αφορά το πογκρόμ περίπου 900 εβραίων της ευρύτερης περιοχής από τους ναζί.

Η παρέα κατά την περιπλάνησή της στην πόλη συναντά μια μικρή εβραιοπούλα, τη Ρεβέκκα που η οικογένειά της διατηρεί μεζεδοπωλείο στην παραλία και η γνωριμία αυτή γίνεται η αφορμή για να γνωρίσουν με τη σειρά τους οι ήρωες του βιβλίου-και ταυτόχρονα οι αναγνώστες- τη ναζιστική κτηνωδία εναντίον των Εβραίων.

Το κείμενο αποτελεί μια περιήγηση στην πόλη με τα όμορφα αρχοντικά, το υπέροχο τοπίο του γύρου της λίμνης, όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισας με τις υπέροχες τοιχογραφίες και το εντυπωσιακό σπήλαιο. Μας αφηγείται τοπικούς θρύλους, αλλά και ιστορικά γεγονότα και μας ξεναγεί, επίσης, στον περίφημο προϊστορικό οικισμό του νομού, στο Δισπηλιό.

Και σ αυτό, όπως και σε άλλα βιβλία του Κώστα Στοφόρου, είναι εγκιβωτισμένα άλλα λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και ταινίες, τραγούδια, πίνακες ζωγραφικής, παλιές ραδιοφωνικές εκπομπές σε ένα γοητευτικό συνονθύλευμα.

Το βιβλίο είναι ικανό να προσελκύσει το απαιτητικό εφηβικό κοινό στο οποίο απευθύνεται πιάνοντας τον παλμό του, καθώς οι ήρωές του –όπως και οι αναγνώστες αυτής της ηλικίας- είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία τους διανθίζεται με νεανικούς, ζωηρούς διαλόγους και διαδικτυακά μηνύματα. Οι βαριές σκιές του παρελθόντος αλαφραίνουν όσο είναι απαραίτητο σε ένα νεανικό βιβλίο με την επιστράτευση ανάλαφρου χιούμορ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.