Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η Νενέ στη Σαντορίνη)

Τίτλος : «Η Νενέ στη Σαντορίνη»

Συγγραφέας : Εύα Κασιάρου

Εικονογράφος: Martina Peluso

Εκδόσεις: «Κόκκινη κλωστή Δεμένη»

 

Στο βιβλίο « Η Νενέ στη Σαντορίνη» η πολυγραφότατη Εύα Κασιάρου αναλαμβάνει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τα γεωλογικά φαινόμενα. Επιλέγει ως ηρωϊδα μια χήνα που ταξιδεύει από τη Χαβάη, ηφαιστειογενές νησί, σε ένα κυκλαδίτικο νησί γνωστό και για το ηφαίστειό του, τη Σαντορίνη.

Ξέχασα να σας πω ότι η Νενέ δεν είναι μια οποιαδήποτε χήνα, μα μια χήνα με περγαμηνές. Γεωλόγος στο επάγγελμα και το ταξίδι της αποτελεί επιστημονική αποστολή που της έχει ανατεθεί από το ΕΘνικό Κέντρο Ερευνών της Χαβάης.

Είναι τυχερή γιατί ο προορισμός της δεν έχει μόνο επιστημονικό, μα και τουριστικό ενδιαφέρον. Όλο ενθουσιασμό, αντικρύζει από το παράθυρο του αεροπλάνου το νησί που ουσιαστικά πρόκειται για μια κυκλική συστάδα νησιών : Σαντορίνη, Θηρασιά, Ασπρονήσι , Παλιά και Νέα Καμένη.

Την ξενάγησή της, αναλαμβάνει ένας ντόπιος, ο γαϊδαράκος Γιακουμής . Μόνο που ο ξεναγός καταλήγει, τελικά, να ξεναγείται ο ίδιος, μια που η επισκέπτρια ξέρει περισσότερα από εκείνον, τουλάχιστον για τη γη και τα φυσικά φαινόμενα, για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια. Ο Γιακουμής εμπλουτίζει τις γνώσεις και το λεξιλόγιό του με μια σειρά καινούριων λέξεων που συνδέονται με τη γεωλογία: φλοιός και μανδύας της γης, λάβα, μάγμα , τέφρα και καλντέρα.

Η Νενέ κι ο Γιακουμής δεν αργούν να δεθούν με φιλικούς δεσμούς που ένα χρόνο μετά θα οδηγήσουν το γαϊδαράκο στη Χαβάη.

Η ταξιδιωτική αυτή εμπειρία εφοδιάζει τη χήνα με καινούριες γνώσεις σχετικές με την επιστήμη της, αλλά και της δίνει την ευκαιρία να αποκτήσει ένα νέο φίλο. Από την άλλη, ο Γιακουμής, χάρη στην καινούρια του φίλη γνωρίζει καλύτερα τον τόπο του και έχει την τύχη να ταξιδέψει σε έναν εξωτικό προορισμό.

Παρέα με τον Γιακουμή, οι μικροί αναγνώστες παρακολουθούν ένα ταχύρρυθμο μάθημα για τα ηφαίστεια και τους σεισμούς βολτάροντας στα καλντερίμια της Σαντορίνης.

Η αναγνωστική, λοιπόν, περιπέτεια στις σελίδες αυτού του βιβλίου εξασφαλίζει στα παιδιά την απόκτηση γνώσεων με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο, καθώς η συγγραφέας παρομοιάζει τη γη με αβγό και την ηφαιστειακή έκρηξη με κατσαρόλα που κοχλάζει.

Όλοι , λοιπόν, είναι κερδισμένοι , ήρωες και αναγνώστες , αυτού του καλαίσθητα εικονογραφημένου βιβλίου.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.