Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η μπαλάντα της Ζηνοβίας)

Τίτλος : «Η μπαλάντα της Ζηνοβίας»

Συγγραφέας: Ελένη Σβορώνου

Εικονογράφηση: Μαιρηλία Φωτιάδου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

 

Το βραβευμένο στον 62ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κείμενο της Ελένης Σβορώνου με τίτλο « η μπαλάντα της Ζηνοβίας» κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική σε ένα βιβλίο με ασπρόμαυρη εικονογράφηση που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών.

Ο τίτλος του εύστοχα αποδίδει το περιεχόμενο, μια αφήγηση στα όρια του θρύλου και της ιστορίας για τη βασίλισσα Ζηνοβία που δεν δίστασε να αναλάβει την ηγεμονία της Παλμύρας μετά από τον θάνατο του άντρα της Οδαίναθου και του πρωτότοκου γιου και διαδόχου του στο θρόνο.

Κι ήταν η Παλμύρα, η Φοινικούντα, μια πόλη που ευημερούσε σαν διαμαντένια σφήνα ανάμεσα στην Ρώμη και στην Κτησιφώντα, μια πόλη που τη διέπνεε το οικουμενικό πνεύμα της βασίλισσάς της.

Η ίδια ήταν μια όμορφη γυναίκα που «σαν αμαζόνα ίππευε και σαν στρατηγός σκεφτόταν». Εκτός από τη μεγαλόπρεπη εμφάνιση, είχε κι όλα τα προσόντα που καθιστούν άξιο έναν ηγέτη: θέληση, δύναμη, μυαλό. Ήταν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συγγραφέας, μια αληθινή βασίλισσα με σχέδιο και απόφαση που σαν αράχνη ύφαινε το σχέδιό της και τις ιδέες αν ψωμάκι που φουσκώνει, με επιμονή και επιμονή: Όνειρό της ήταν να κάνει το γιο της, τον Ουαλμπάτ, άρχοντα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους με τον τίτλο του Αυγούστου. Και το σχέδιό της ήταν να κατακτήσει την Αίγυπτο, τον σιτοβολώνα της Ρώμης για να το πετύχει. Κι οργανώνοντας δυνατό στρατό πέτυχε την κατάκτηση της Αιγύπτου και τον έλεγχο του σιταριού, μα ο αυτοκράτορας της Ρώμης δεν υπέκυψε στα εκβιαστικά της σχέδια. Κι εκείνη, ατρόμητη κι επίμονη ξεκίνησε να φτάσει ως τη Ρώμη, διεκδικώντας ακόμα περισσότερα.

Ο στρατός της ήταν πολύ δυνατός, μα δεν τα έβγαλε πέρα με τις ρωμαϊκές λεγεώνες που είχαν τα πρωτεία στη στρατηγική. Έτσι, μετά την καταστροφή του στρατού της, η βασίλισσα επέστρεψε στην Παλμύρα σε μια αγωνιώδη και γενναία προσπάθεια να την προστατέψει. Όμως, οι λεγεωνάριοι κατέλαβαν την πόλη. Κι αυτό ήταν το τέλος του βασιλείου της Παλμύρας. Το τέλος της βασίλισσας, άδηλο παραμένει στην ιστορία, άδηλο και στο βιβλίο.

Κι ενώ η πόλη καταστράφηκε, οι Ρωμαίοι στρατιώτες σεβάστηκαν τους ναούς της ώσπου χιλιάδες χρόνια μετά τους κατέστρεψαν φανατικοί τζιχαντιστές .

H ωραία αφήγηση της Ελένης Σβορώνου συμπληρώνεται διακριτικά από τη λιτή εικονογράφηση της Μαιρήλιας Φωτιάδου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.