Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Η ελληνική επανάσταση τους 1821)

Τίτλος : Η ελληνική επανάσταση τους 1821

Σειρά «Η πρώτη μου ιστορία»

Συγγραφέας : Φίλιππος Μανδηλαράς

Εικονογράφος: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Όπως σε όλα τα βιβλία της σειράς «Η πρώτη μου ιστορία» των εκδόσεων Παπαδόπουλος, έτσι και στο βιβλίο που τιτλοφορείται «Η ελληνική επανάσταση του 1821», ο Φίλιππος Μανδηλαράς επιλέγει τον έμμετρο λόγο για να καταστήσει γνωστά στους μικρούς αναγνώστες τα γεγονότα που σηματοδότησαν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και να αφηγηθεί τα χρόνια της φωτιάς έως την υπογραφή της ανεξαρτησίας το 1830.

Σε ένα βιβλίο μικρού σχήματος -και μόλις 36 σελίδων- ο συγγραφέας -σε μια συνοπτική, αλλά πολύ περιεκτική αφήγηση- επιτυγχάνει να χωρέσει την ελληνική επανάσταση του 1821, από την έναρξή της ως την ίδρυση του νεοσύστατου κράτους.

Στις σελίδες του βιβλίου τα παιδιά συναντούν τις εμβληματικές φυσιογνωμίες που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επανάσταση και γνωρίζουν τα σημαντικά γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για ανεξαρτησία.

Σε μόλις δύο αράδες αναπτύσσεται παραστατικά το ξεκίνημα της ελληνικής επανάστασης, καθώς οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο να είναι ραγιάδες :

«την τύχη τους απαίτησαν μόνοι τους να ορίζουν

παίρνουν του Σουλτάνου τα φιρμάνια και τα σκίζουν»

Τα παιδιά διαβάζουν για σημαντικά γεγονότα, όπως η καταστολή της επανάστασης του Αλή Πασά στα Γιάννενα, η άλωση της Τριπολιτσάς, η ήττα του Δράμαλη στα Δερβενάκια, η καταστροφή της Χίου, η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας, η πολιορκία του Μεσολογγίου, οι μάχες στο Μανιάκι και στους Μύλους, η πολιορκία των Αθηνών, η μάχη του Φαλήρου, η ναυμαχία του Ναυαρίνου, η άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη και τέλος, η υπογραφή της ανεξαρτησίας. Επίσης γνωρίζουν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν σε αυτά: Κολοκοτρώνη, Κανάρη, Παπαφλέσσα, Καραϊσκάκη, Καποδίστρια.

Παράλληλα, ο συγγραφέας αφουγκράζεται και μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό το πνεύμα της εποχής που διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη και την ευόδωση του αγώνα των Ελλήνων: η γαλλική και αμερικανική επανάσταση, η προετοιμασία της εξέγερσης από τη Φιλική Εταιρεία, ο φιλελληνισμός , τα συμφέροντα και ο ρόλος των ξένων δυνάμεων.

Δεμένη με την αφήγηση η εξίσου περιεκτική εικονογράφηση της Νατάσας Καπατσούλια που ιστορεί με το δικό της τρόπο τα της ελληνικής επανάστασης , ενώ μέρος της εικονογράφησης βασίζεται, σύμφωνα και με το σχετικό σημείωμά της, σε πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου της Αθήνας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.