Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα)

 

Τίτλος: « Γιατί οι πρωτόγονοι δεν ήξεραν τίποτα»

Συγγραφέας: Νίκος Ποταμιάνος

Εικονογράφος: Πέτρος Χριστούλιας

Εκδόσεις: Κέδρος

Κατά την επιστροφή τους από το σχολείο η μικρή Μυρτώ εκφράζει στον πατέρα της την απορία για τη σημασία της απαξιωτικής φράσης «σαν άνθρωπος του Νεάντερνταλ» που έτυχε να ακούσει. Το ερώτημα αυτό αποτελεί την αφορμή για μια σειρά απολαυστικών ερωταποκρίσεων που λειτουργούν σαν ένα ταχύρρυθμο και συναρπαστικό σεμινάριο για την προϊστορία, ιδανικό για μικρούς -μεταξύ μας και για μεγάλους-αναγνώστες.

Η Μυρτώ απορεί και ο ιστορικός πατέρας της, Νίκος Ποταμιάνος, εξηγεί. Το τι ανάγκασε τον άνθρωπο να κατέβει από τα δέντρα και να σταθεί στα πόδια του, η κατασκευή των πρώτων εργαλείων, οι αρχικές αλλά και οι μεταγενέστερες ανακαλύψεις , οι σημαντικές εφευρέσεις, η χρήση της γλώσσας, ο άνθρωπος κυνηγός, η επανάσταση της γεωργίας, η εξημέρωση των ζώων, η οργάνωση της κοινωνικής ζωής, η εμφάνιση των πρώτων επαγγελμάτων, η οργάνωση κράτους, είναι μερικά από τα θέματα για τα οποία συζητούν οι δυο τους.

Ο διάλογος πατέρα και κόρης γίνεται η μαγική χρονοκάψουλα που εξασφαλίζει στους αναγνώστες ένα απολαυστικό ταξίδι στο χρόνο, την επιστροφή στην παλαιολιθική, τη νεολιθική εποχή, την εποχή του χαλκού.

Έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο γνώσεων για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, στο οποίο η επιστημονικότητα δεν λειτουργεί καθόλου εις βάρος της λογοτεχνικότητας. Ο λόγος του συγγραφέα είναι απλός και η μεταφορά της γνώσης γίνεται με τρόπο εύληπτο κι ευχάριστο. Η παιγνιώδης προσέγγιση του θέματος αποτελεί ιδανικό πόλο έλξης για τους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια λειτουργεί συμπληρωματικά, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το ύφος της αφήγησης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.