Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Ζήτω η περιέργεια! (Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς του σιταριού… και άλλων δημητριακών)

 

Τίτλος: «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς του σιταριού…και άλλων δημητριακών»

Συγγραφέας: Βασιλική Μαρκάκη

Εκδόσεις: Μίνωας

 

Μετά από το βιβλίο «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς της ελιάς» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας, η Βασιλική Μαρκάκη επανέρχεται με ένα νέο βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων με τίτλο «Ανακαλύπτοντας τους αρχαίους θησαυρούς του σιταριού…και άλλων δημητριακών».

Μέσα από σύντομα κείμενα και ευχάριστες εκπαιδευτικές δραστηριότητες οι μικροί αναγνώστες πληροφορούνται για τη σημαντική θέση του σιταριού και των δημητριακών στη ζωή των αρχαίων Ελλήνων και άλλων μεσογειακών λαών, καθώς και τη χρήση τους στη διατροφή, το εμπόριο, την οικονομία, την ιατρική και διαπιστώνουν ότι πολλές χρήσεις τους διατηρούνται ως σήμερα.

Η επιτυχημένη διαχείριση του θέματος διακρίνεται σε ενότητες που αφορούν τα δημητριακά στους μύθους , στην καθημερινή ζωή και στις εορτασίες των αρχαίων Ελλήνων. Μια ακόμη ενότητα αναφέρεται στη χρήση των δημητριακών σε άλλους πολιτισμούς πχ το ρωμαϊκό, όπως και στους λαούς της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου

Μυθολογία, αρχαιολογικά ευρήματα, ιστορικές πηγές, χάρτες και αρχαίες συνταγές επιστρατεύονται για να αναπτυχθεί το θέμα με εύληπτο και ελκυστικό τρόπο για τα παιδιά με στόχο την καλλιέργεια γνώσεων και την κατάδειξη των ομοιοτήτων στην εκμετάλλευση των πολύτιμων σιτηρών στο χώρο και στο χρόνο, στην περιοχή δηλαδή της Μεσογείου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ξέρατε πώς στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν εβδομήντα δύο είδη ψωμιού και ότι οι Αθηναίοι είχαν προτίμηση στο λευκό ψωμί; Πρόδρομος των μακαρονιών ίσως ήταν τα ζυμαρένια μπαστουνάκια που μαγείρευαν όχι βραστά, μα ψητά οι αρχαίοι Έλληνες.Οι κάτοικοι της Μεσοποταμίας πριν από 10.000 περίπου χρόνια έφτιαξαν, κατά λάθος, το πρώτο καρβέλι ψωμιού και οι Αιγύπτιοι ήταν αυτοί που ανακάλυψαν το προζύμι. Αυτά κι άλλα πολλά μαθαίνουν οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου που ανοίγει την όρεξη για ζεστό ψωμί , αλλά και για περισσότερες γνώσεις.

Τα παιδιά καλούνται να συμμετάσχουν δημιουργικά στην ανάγνωση μέσα από δραστηριότητες που ακονίζουν τη μνήμη, την κριτική σκέψη και το λόγο.

Ο γραφιστικός σχεδιασμός του βιβλίου που εξυπηρετεί ιδανικά το κείμενο και η ποικιλία των παρεχόμενων πληροφοριών συνδράμουν στο να καταστεί το βιβλίο ενδιαφέρον για τους μικρούς αναγνώστες και πολύτιμο βοήθημα για εκπαιδευτικούς που θέλουν να προσεγγίσουν το θέμα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.