Οι καλλιτέχνες (Αγγελική Δαρλάση, Σοφία Παπαδοπούλου)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΖΗΤΩ Η ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ!

 

Τίτλος: « Οι καλλιτέχνες»

Σειρά : Οι Μεγάλοι…μικροί

Συγγραφέας : Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση « Οι καλλιτέχνες» εντάσσεται στην αξιόλογη σειρά των εκδόσεων Μεταίχμιο « Οι Μεγάλοι… μικροί».

Όπως αναφέρει η συγγραφέας σε μία συνέντευξή της: « μια δύσκολη παιδική ηλικία δεν προοιωνίζει απαραίτητα μια δύσκολη ενήλικη ζωή. Ακόμα και όσα σε μικρή ηλικία μας φαίνονται βουνό ή ακατόρθωτα, μπορούμε να τα ξεπεράσουμε και ως ενήλικες να γίνουμε τόσο σημαντικές προσωπικότητες όσο και τα πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε μέσα από τη σειρά. Αυτό ήταν το βασικό μου κίνητρο για να γράψω αυτή τη σειρά».

Μέσα από ένα δύσκολο λογοτεχνικό εγχείρημα, αφού καταπιάνεται με πρόσωπα θρύλους των οποίων ο απόηχος είναι ακόμα ηχηρός, καταφέρνει να υπηρετήσει έναν παιδαγωγικό στόχο: να ενθαρρύνει τα παιδιά να ακολουθήσουν τη φωνή της καρδιάς τους με όχημα την ανάγνωση. Πολύτιμος

συμπαραστάτης της, η εικονογράφος Σοφία Παπαδοπούλου και ο γραφιστικός σχεδιασμός της σειράς.

Τα διαφορετικά παιδιά που μας συστήνει στο κείμενό της γίνονται οι εξής σημαντικοί καλλιτέχνες που σφραγίζουν την εποχή τους:

Ο μαρμαροτεχνίτης πατέρας του αποτρέπει τον Γιαννούλη Χαλεπά από το να ασχοληθεί με την παραδοσιακή τηνιακή τέχνη. Εκείνος, όμως, στοιχειωμένος ήδη από το μάρμαρο, θα γίνει ένας από τους σπουδαιότερους γλύπτες του τόπου μας.

Η οικογένειά της στέλνει την ατίθαση Κατίνα Παξινού εσώκλειστη σε οικοτροφείο στη Γενεύη για να την πειθαρχήσει. Εκείνη διαπραγματεύεται για να εξασφαλίσει το δικαίωμα να σπουδάσει μουσική, που της ανοίγει το δρόμο για τη θεατρική σκηνή. Εκεί θα εκπληρωθούν τα όνειρά της, αλλά και μια προφητεία που είχε προβλέψει μεγάλες δόξες.

Ο μοναχικός Κάρολος τολμά κάποτε να ξεπεράσει τους φόβους του και να κυνηγήσει τα όνειρά του. Μια γενναία απόφαση στα μικράτα του είναι αρκετή για να βρει εκείνος το δρόμο του και να απολαύσει το κοινό την τέχνη του θεατράνθρωπου Κάρολου Κουν.

Ένα παράξενο κορίτσι θα ξεκινήσει από το Αιτωλικό και θα φτάσει ψηλά, ακολουθώντας τον επίπονο δρόμο της τέχνης. Η χαράκτρια Βάσω Κατράκη.

Ο Γιάννης συνηθίζει να πηγαίνει αδιάβαστος στο σχολείο γιατί τα γράμματα στις σελίδες χορεύουν και το χέρι του σαν από μόνο του σχεδιάζει ακροβάτες στα περιθώριά τους; Aπό μικρός έχει βρει το νόημα της ζωής του στη ζωγραφική. Κι ευτυχώς για εκείνον και για μας που απολαμβάνουμε το έργο του σπουδαίου Γιάννη Τσαρούχη.

Ένα νεραϊδοπαρμένο κορίτσι που όλο χορεύει, ακόμα και δίχως μουσική. Διεκδικεί το δικαίωμά της να μη σταματήσει τα μαθήματα χορού και δεν θα κουραστεί ποτέ να χορεύει. Η Ζουζού Νικολούδη που πίστευε πως ο κόσμος μπορούσε να γίνει καλύτερος με το χορό.

Ένα δεκατριάχρονο φτωχόπαιδο έρχεται στην Αθήνα για να συνεχίσει το σχολειό, ώσπου σε μια εκδρομή η μοίρα του χαμογελάει. Και θα της χαμογελάσει κι αυτός. Εφεξής θα κοιτάζει τον κόσμο μέσα από το μαγικό του κουτί, με ένα καταδικό του βλέμμα. Ο βραβευμένος μετέπειτα φωτογράφος, Κώστας Μπαλάφας.

Και τέλος, το αγόρι που καθηλώνεται από τις εικόνες στο σκοτάδι μιας κινηματογραφική αίθουσας Ο μικρός Θόδωρος, ο μεγάλος Θόδωρος Αγγελόπουλος που χρόνια μετά θα καθηλώνει εκείνος το κοινό με τις ποιητικές εικόνες των ταινιών του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.