ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: Παραμύθι από Μάρμαρο (Μαριάννα Κουμαριανού, Φίλιππος Φωτιάδης)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ζήτω η περιέργεια!

 

Τίτλος: «ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ: Παραμύθι από Μάρμαρο»

Συγγραφέας; Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογάφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Καλέντης

Υπάρχουν τόποι βγαλμένοι, λες, από παραμύθι. Τέτοιος είναι ο Πύργος της Τήνου, γενέτειρα του «Έλληνα Ροντέν», Γιαννούλη Χαλεπά. Και μοιάζει  τούτο το χωριό σαν να ψιθυρίζει ιστορίες, ή πιο σωστά παραμύθια από μάρμαρο.

Μόνο εκείνοι που αγαπούν βαθιά ένα τόπο γίνονται άξιοι να αφουγκραστούν τις ιστορίες του και να τις αφηγηθούν με τη σειρά τους.  Έτσι συνέβη στη Μαριάννα Κουμαριανού που βάδισε στα σοκάκια του χωριού αναζητώντας τα χνάρια του σπουδαίου μαρμαρογλύπτη και αφηγήθηκε με τον δικό της ποιητικό τρόπο  την ιστορία του. Μια ιστορία που κατά πως ταίριαζε στο επίθετο του καλλιτέχνη  υπήρξε  γεμάτη από χαλεπές στιγμές.

Η συγγραφέας αναλαμβάνει να δείξει στους  μικρούς αναγνώστες πώς  η ομορφιά και η παράδοση ενός τόπου σμιλεύει την ψυχή ενός καλλιτέχνη. Πώς οι  παραμυθένιοι τόποι γεννούν ανθρώπους που η ζωή τους μοιάζει με παραμύθι και το έργο τους γράφει ιστορία. Ακόμα δείχνει πώς η αγάπη μπορεί να αλλάξει ρότα και να γίνει τόσο προστατευτική που να αλυσοδέσει την ανθρώπινη ψυχή.

Στις όγδοντα περίπου σελίδες του κειμένου χωράνε οι  μετ΄ εμποδίων σπουδές γλυπτικής στην Γερμανία, η ερωτική ιστορία με  τη Μαριγώ Χριστοδούλου που δεν ευοδώθηκε, ο νευρικός κλονισμός, το ξέσπασμα της καταστροφικής του μανίας στα ίδια του τα έργα, ο  μακροχρόνιος εγκλεισμός σε ψυχιατρείο, η απομόνωση και η απομάκρυνση από την τέχνη του, η προστατευτική γονεϊκή αγάπη που άγγιξε τη σκληρότητα. Χωράει όμως και μια ζωή  έμπλεη από καλλιτεχνική δημιουργία  και   αναγνώριση της αξίας του έργου του, γεμάτη από το θαυμασμό του κόσμου και τη συμπαράσταση φίλων και συγγενών.

Το βιβλίο σε κερδίζει ήδη από το εντυπωσιακό  εξώφυλλο του Φίλιππου Φωτιάδη, από τα ωραιότερα της σειράς «Μικρές Ιστορίες για μεγάλα γεγονότα» των εκδόσεων Καλέντη. Και η αφήγηση ξεδιπλώνει με  συγκινητικό, λυρικό  τρόπο τη ζωή του ανθρώπου που –όπως εύστοχα αναφέρει στην εισαγωγή η υπεύθυνη της σειράς Βασιλική Τζόκα-«ζέσταινε το παγωμένο μάρμαρο κι έδινε έκφραση στο ανέκφραστο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.