Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά (Σοφία Μαντουβάλου, Αιμιλία Κονταίου)

ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Εδώ… Νηπιαγωγείο!

 

Τίτλος: Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά

Σειρά: Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα

Συγγραφέας: Σοφία Μαντουβάλου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδοτικός οίκος: Μεταίχμιο

 

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προτείνουν μια νέα σειρά για παιδιά προσχολικής ηλικίας με την υπογραφή της αγαπημένης και πολυβραβευμένης Σοφίας Μαντουβάλου. Το Σοφούλι,  ο ήρωας των βιβλίων της σειράς, είναι ένα μικρό, χαριτωμένο πρόβατο που γίνεται κάθε μέρα όλο και καλύτερο, ένα πρόβατο με χαρακτήρα.

Το Σοφούλι είναι Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά και είναι ξεχωριστό: έχει πολύχρωμες τούφες στα μαλλιά του, τα μάτια του κλαίνε με άσπρο και μαύρο δάκρυ, τα αυτιά του γίνονται κόκκινα, η μύτη του μυρίζει το καλό και το κακό και η έξυπνη καρδιά του παίζει με τα χρώματα του ήλιου. Το Σοφούλι, έχει και μια μεγάλη αδυναμία: τα γυαλιστερά και μικρά παιχνίδια. Έτσι όταν το μικρό, αστραφτερό μπαλάκι του φίλου του κυλάει εμπρός του, εκείνο το παίρνει και το κάνει δικό του δίχως δεύτερη σκέψη.

Η υπόθεση και η εξέλιξη της ιστορίας ταυτίζεται με τις εμπειρίες, τα βιώματα, την πραγματικότητα πολλών παιδιών που νιώθουν, πράττουν και συμπεριφέρονται όπως το μικρό και χαριτωμένο προβατάκι. Γιατί το Σοφούλι, όπως κάθε παιδί, ανακαλύπτει διαρκώς τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του, τα δικά του όρια και τα όρια των άλλων, μαθαίνει να αναγνωρίζει, να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του. Αρχίζει να κατανοεί ότι η συμπεριφορά έχει συνέπειες, αποκτά ηθικές αξίες και συγκροτεί σταδιακά το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του.

Το πρόβατο με τα κόκκινα αυτιά είναι μια ιστορία με πλοκή και κείμενο που ταιριάζει και ενδιαφέρει τα παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς καθρεφτίζει τον κόσμο τους, αναγνωρίζει και καταγράφει με εύστοχο και τρυφερό τρόπο τις επιθυμίες, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τις αγωνίες που βιώνουν. Μια ιστορία που δεν ηθικολογεί, δεν διδάσκει, δεν κάνει κηρύγματα για το καλό και το κακό, την αλήθεια και το ψέμα, αλλά προτείνει, μοιράζεται, δίνει ειλικρινή μηνύματα και παραδείγματα σεβασμού και ενσυναίσθησης, ενισχύει την κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη. 

Η Σοφία Μαντουβάλου γράφει ένα βιβλίο με ψυχολογικές και παιδαγωγικές διαστάσεις και πλάθει το Σοφούλι της με οδηγό τη φαντασία, την τρυφερότητα, την κατανόηση, την αποδοχή, την ανάγκη για αυτογνωσία. Ένα πρόβατο που κάθε μέρα γίνεται όλο και καλύτερο, πιο σοφό μέσα από τις περιπέτειες της ζωής, τις σχέσεις με τους άλλους, τις συγκρούσεις, τα λάθη, τις παραδοχές, τις ανακαλύψεις, ένα πρόβατο που μας παρακινεί να ακούσουμε την ιστορία και τα μυστικά του, να μπούμε στη θέση του και να του μοιάσουμε.

Το βιβλίο είναι ιδανικό για να αξιοποιηθεί από γονείς και εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να ενδυναμώσουν την προσωπική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μικρών παιδιών τους.

Η Αιμιλία Κονταίου ντύνει την ιστορία με υπέροχες εικόνες που συνομιλούν αρμονικά με το κείμενο και μαρτυρούν και μεταδίδουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό που ,όπως δηλώνει η ίδια, ένιωσε όταν το Σοφούλι τη διάλεξε για να εικονογραφήσει το βιβλίο.

Στη σειρά Σοφούλι, ένα πρόβατο με χαρακτήρα, εκδ. Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο: Το πρόβατο που έπλεκε πουλόβερ.

 

Ιδέες για δραστηριότητες μετά την ανάγνωση του βιβλίου

Προτείνουμε στα παιδιά να ζωγραφίσουν το σημείο της ιστορίας που τα εντυπωσίασε ή τους άρεσε περισσότερο.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γίνουν ο ήρωας της ιστορίας και να δώσουν σ’ αυτήν το τέλος που επιθυμούν.

Ζητάμε από τα παιδιά να προτείνουν ένα άλλο όνομα για τον ήρωα της ιστορίας και να αιτιολογήσουν την επιλογή τους.

Φτιάχνουμε μαζί με τα παιδιά το χρωματολόγιο των συναισθημάτων, αντιστοιχώντας για κάθε συναίσθημα ένα χρώμα. Στη συνέχεια τα καλούμε να ονομάσουν το συναίσθημα που νιώθει το  Σοφούλι σε  ένα σημείο της ιστορίας που θα επιλέξουν,( ζήλεια, χαρά, αγωνία, ντροπή, περηφάνια), και να το ζωγραφίσουν χρωματίζοντας ανάλογα τις τούφες των μαλλιών του.

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 1 χρόνο Σοφία Μαντουβάλου

    Κυρία Ανδριώτη , σας συγχαίρω για την εμβάθυνση στο στόχο του βιβλίου. χαίρομαι που οι φιλοσοφικές, ψυχολογικές και παιδαγωγικές μου προθέσεις αποδόθηκαν τόσο απλά από σας.

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.