Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Πες το μ’ ένα παραμύθι… Οι περιπέτειες του Νιλς)

Διαβάζω…

Μαρία Παπαγιάννη (διασκευή), «Πες το μ’ ένα παραμύθι…Οι περιπέτειες του Νιλς», Από το βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον», εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα, 2018


«Ο Νιλς ήταν ένα κακότροπο και τεμπέλικο αγόρι που φερόταν άσχημα στους ανθρώπους και στα ζώα. Πετώντας με τις αγριόχηνες για έναν ολόκληρο χρόνο, θα ζήσει φοβερές περιπέτειες και θα επιστρέψει σοφότερος και γεμάτος αγάπη για όλα τα πλάσματα που συγκατοικούν στον ίδιο πλανήτη.
Η Μαρία Παπαγιάννη αφηγείται στα παιδιά, σαν παραμύθι το αριστούργημα της Σέλμα Λάγκερλεφ. Ένα αγόρι, ένα κοπάδι αγριόχηνες, ένας αετός θα συναντηθούν στα σύννεφα και θα μοιραστούν περιπέτειες, φόβους, εχθρούς. Θα ανακαλύψουν τη χαρά να αγωνίζεσαι για όσους και όσα αγαπάς και πιστεύεις», διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Στη σειρά «Πες το μ’ ένα παραμύθι…» επιχειρείται η διασκευή γνωστών, κλασικών έργων σημαντικών συγγραφέων από διάφορες χώρες του κόσμου. Εδώ η Μαρία Παπαγιάννη μας παρουσιάζει με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο την αγαπημένη ιστορία της βραβευμένης Σέλμα Λάγκερλεφ, παρακινώντας μας να συνταξιδέψουμε με τον Νιλς, τον ήρωά της, στη χώρα τους, τη Σουηδία (το τελευταίο σαλόνι του βιβλίου περιέχει χάρτη και σχετικές πληροφορίες για να διευκολυνθούμε στο ταξίδι μας). Στο πρώτο σαλόνι του βιβλίου παρουσιάζεται ο στόχος αυτής της έκδοσης με χαριτωμένο και ευρηματικό τρόπο. Γιατί όλα μπορείς να τα πεις μ’ ένα παραμύθι, ακόμη και αυτά που ακούγονται «διδακτικά» και ενοχλητικά. Και μπορεί έτσι να εισακουστείς καλύτερα.

«Το ξωτικό», «Η Άκα και οι αγριόχηνες», «Γκόργκο, ο αγωνιστής», «Ο γυρισμός», είναι τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου, όπου οι περιπέτειες του Νιλς παρουσιάζονται λιτά και κλιμακωτά, αλλά καθόλου απλοϊκά. Γιατί περισσότερο κι από μια ψυχαγωγική σπουδή στην περιπέτεια της ζωής, η ιστορία του Νιλς πραγματώνει λογοτεχνικά την ανάδυση του καινούργιου εαυτού του βασικού της ήρωα και την πορεία του προς την ωρίμανση και την αποδοχή του. Ο εγωκεντρικός και καταπιεστικός για όσους θεωρεί πιο αδύναμους και κατώτερούς του Νιλς, πρέπει να μικρύνει πολύ για να μπορέσει να μεγαλώσει ουσιαστικά. Έτσι, χάνει τη δύναμη και την εξουσία του επάνω στα ζώα που ταλαιπωρούσε, όσο είχε το κανονικό του μέγεθος και το πλεονέκτημα της θέσης του στην οικογένειά του. Λιλιπούτειος πλέον και εντελώς απροστάτευτος, έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματική ζωή, τα ρίσκα και τους κινδύνους της, τις ανατροπές, τους πόνους, τους θυμούς, τις απογοητεύσεις και τα φαινομενικά της αδιέξοδα. Αλλά και με την ομορφιά και την αξία του αγώνα της επιβίωσης και της συμβίωσης, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, τη συλλογικότητα, την αυτοθυσία, την αγωνιστικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τη φιλία, την αγάπη. Η Μαρία Παπαγιάννη διασκευάζει την ιστορία με ζωντάνια, χιούμορ και ευρηματικότητα (προσέξτε τους ιδιωματισμούς, τους νεολογισμούς, τους «κρυφούς» γλωσσοδέτες, την υποδόρια αργκό, τα ευφάνταστα γλωσσικά παιχνίδια). Με σημερινό, παλλόμενο λόγο, οικείο σε μικρούς και μεγάλους και με ενθουσιασμό και θεατρικότητα που μεταδίδονται στον αναγνώστη από τις πρώτες κιόλας παραγράφους και κρατούν το ενδιαφέρον του αμείωτο ως το τέλος. Οι χαρακτήρες που «χτίζονται» σταδιακά δίπλα στον σταθερό πρωταγωνιστή Νιλς, κλέβουν ενίοτε την παράσταση. Αλλά αυτό δεν είναι και το επιθυμητό; Να καταλάβει του λόγου του ότι ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από την αφεντομουτσουνάρα του κι ότι η ουσία είναι να καταφέρει να γυρίσει εκείνος τον κόσμο, ζώντας τη ζωή του με αξίες και νόημα.

Η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά είναι λεπτοδουλεμένη σαν κέντημα, ονειρική και απελευθερωτική, ακόμη και στις σκοτεινές της στιγμές. Η εναλλακτική αλληλεπίδρασή της και το παιχνίδισμα των εμπνευσμένων από τη φύση μοτίβων της με το κείμενο λειαίνει τις γωνίες του και λειτουργεί αντισταθμιστικά στην αισθητική πρόσληψή του από τον αναγνώστη. Έχουμε στα χέρια μας ένα βιβλίο όπου η συνεργασία κειμένου και εικονογράφησης, σε συνδυασμό με την φροντισμένη έκδοση, είναι πραγματικά «ευτυχής».

 

…και Δημιουργώ!

! «Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένα αγόρι…άσ’ τα να πάνε». Με τη φράση αυτή ξεκινά το παραμύθι του Νιλς. Μήπως όμως όχι μόνο του Νιλς; Ας προτείνουμε στα παιδιά να περιγράψουν σε μια σελίδα έναν ήρωα ή μια ηρωίδα «άσ’ τα να πάνε» από ένα παραμύθι ή μια ιστορία που ξέρουν ή μπορούν να φανταστούν εκείνα. Όταν μετά μοιραστούν τις ιστορίες τους, θα έχει ενδιαφέρον να συζητήσουν ποια είναι τα χαρακτηριστικά του «άσ’ τα να πάνε» ήρωα ή ηρωίδας τους και γιατί άραγε. Επίσης, να προτείνουν τρόπους, τόσο στην παραμυθένια και φανταστική όσο και στην αληθινή ζωή, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο και επιθυμητό για τους ήρωές τους και για τα άλλα πλάσματα του κόσμου τους η συμπεριφορά τους, όπως συνέβη και με τον Νιλς.

" Προτείνετε στα παιδιά να χωριστούν σε μικρές ομάδες, να επιλέξουν το κεφάλαιο με το οποίο θα ασχοληθεί η κάθε ομάδα και να το μετατρέψουν σε κόμικ, δουλεύοντας στο πάτωμα, επάνω σε χαρτί μέτρου με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ή κηρομπογιές και λαδοπαστέλ. Οι διάλογοι στα «συννεφάκια» μπορούν να γραφούν με μαύρο μολύβι και να είναι σύντομοι. Η άσκηση αυτή βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της γλωσσικής έκφρασης με οικονομία λόγου, απλότητα, ευστοχία, φαντασία και σαφήνεια. Βάζοντας τις εργασίες όλων των ομάδων σε χρονική σειρά και «ενώνοντάς» της με χαρτοταινία θα προκύψει ένα νέο, συλλογικό «βιβλίο εδάφους», που θα μπορεί να τυλίγεται σε ρολό, να μεταφέρεται εύκολα και να διαβάζεται και από άλλους.

J Οι περιπέτειες του Νιλς προσφέρονται για δραματοποίηση, παντομίμα και θεατρικό παιχνίδι, ακόμη και για κουκλοθέατρο. Τα παιδιά μπορούν να χωριστούν σε μικρές ομάδες και να επιλέξουν τα στιγμιότυπα, τις σκηνές που θα παίξουν, να κατασκευάσουν τα κοστούμια και τα αξεσουάρ τους από διάφορα υλικά προς ανακύκλωση και να ακολουθήσουν με τη βοήθεια των ενηλίκων όλα τα βήματα - στάδια παρουσίασης των δημιουργημάτων τους σε φίλους, συμμαθητές, κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.