Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Η οργή του Εγκέλαδου)

Διαβάζω…

 

Κώστας Πούλος, Η οργή του Εγκέλαδου, εικόνες Σοφία Παπαδοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα, 2016

 

Δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδώσεις συγγραφικά αλλά και να αφηγηθείς προφορικά τη μυθολογία, ειδικά μπροστά στα παιδιά που «έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα». Κείμενα σαν κι αυτά, που η ρίζα τους κρατάει βαθιά στο χρόνο και στο συλλογικό ασυνείδητο, έχουν μια δύναμη απροσδιόριστη, που δύσκολα μπορεί να τιθασευτεί. Αν δεν επιθυμείς να συμβάλεις στη δημιουργία ενός ακόμη αδύναμου και χλιαρού κακέκτυπου, πρέπει να επιστρατεύσεις κάθε ικμάδα του εαυτού σου, γνώση, φαντασία, επιστημονική κατάρτιση, πνευματικά και συναισθηματικά εφόδια και ποιότητες, για να ανταποκριθείς με αξιοσύνη και υπευθυνότητα σε αυτό το εγχείρημα.

Στο οπισθόφυλλο του συγκεκριμένου βιβλίου διαβάζουμε: «Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούργια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά συναρπαστικές αφηγήσεις μέσα από τις οποίες ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει και ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου». Υπάρχει επίσης η βινιέτα «Με εκπαιδευτικές δραστηριότητες», υλικό που έχει επιμεληθεί η Μαρία Γονιδάκη προσθέτοντας στο όλο εγχείρημα τη διδακτική πινελιά και η βινιέτα «Τέρατα 5» (που προσωπικά δεν θεωρώ ιδιαίτερα ταιριαστή στην περίπτωση του Εγκέλαδου και των ιδιαίτερων πλασμάτων της μυθολογίας μας), για να διαχωρίσει θεματικά το βιβλίο από τα υπόλοιπα της σειράς που έχουν ως κύριο θέμα τους θεούς και τους ήρωες.

Ο Κώστας Πούλος, έμπειρος εκπαιδευτικός, που έχει συγγράψει, μεταφράσει, επιμεληθεί και διασκευάσει πλήθος έργων για μεγάλους και παιδιά, προσεγγίζει το μύθο του Εγκέλαδου με κέφι και ευρηματικότητα. Επιλέγοντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση που προσδίδει ζωντάνια και αμεσότητα στο κείμενο, ανασυνθέτει τις περιπέτειες του τρομερού Γίγαντα με τρόπο εύληπτο και ελκυστικό για τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους. Με ξεχωριστή μαστοριά καταφέρνει να «μεταπηδά» συνεχώς από το μύθο στην πραγματική ζωή και από τη φαντασία στο ρεαλισμό, χωρίς να μπερδεύει και χωρίς να υπερβάλλει. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το θέμα του Σεισμού-Εγκέλαδου δεν είναι καθόλου εύκολο στην παρουσίαση και τη διδασκαλία του στα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, το προσεγγίζει με περισσή υπευθυνότητα και κατορθώνει τόσο να ψυχαγωγήσει τα παιδιά, όσο και να τα εισάγει ήπια και ομαλά στην επιθυμητή συμπεριφορά, σε περίπτωση αληθινού σεισμού. Το κείμενό του συνοδεύεται από την επίσης κεφάτη και ευρηματική εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου, που αξιοποιώντας τεχνικές του κολλάζ και του κόμικ, δουλεύοντας δημιουργικά στον υπολογιστή και διανθίζοντας τις εικόνες με εύστοχα μικρά σχόλια τυπωμένα με διαφορετική γραμματοσειρά, όπως συχνά κάνουν τα παιδιά όταν ζωγραφίζουν για να «εξηγήσουν» τις ζωγραφιές τους, περιέβαλε το μύθο με ένα ιδιαίτερο εικαστικό περιβάλλον, που του ταιριάζει πολύ. Το συγκεκριμένο βιβλίο θα ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακό αν τυπωνόταν σε μεγαλύτερο μέγεθος. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνονται, εστιάζουν στη γνωστική επεξεργασία του μύθου και του θέματος του σεισμού γενικότερα. Θα μπορούσαν να ξεφύγουν και λίγο από αυτή, καθώς το κείμενο και η εικονογράφηση προσφέρονται για ποικίλες δημιουργικές αναγνώσεις.

 

…και Δημιουργώ!

 

" Απλώστε στο πάτωμα χαρτί μέτρου και προτείνετε σε δύο μεγαλόσωμα παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, να ξαπλώσουν επάνω του, ενώ οι συμμαθητές τους θα σχεδιάζουν με μολύβι το περίγραμμα του σώματός τους. Μπορούν να φιλοτεχνήσουν τους δικούς τους Γίγαντες Εγκέλαδους, «γεμίζοντας» τις φιγούρες που θα προκύψουν με εικόνες, συνθήματα, σχόλια της επιλογής τους, είτε ζωγραφίζοντας με μαρκαδόρους, παστέλ, νερομπογιές, είτε με την τεχνική του κολλάζ, αξιοποιώντας εικόνες που μπορούν να βρουν και να εκτυπώσουν από το διαδίκτυο, από περιοδικά και εφημερίδες. Στερεώστε τα έργα των παιδιών σε μία γωνιά της τάξης και αξιοποιήστε τα όταν κάνετε ασκήσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των σεισμών.

! Προτείνετε στα παιδιά να ερευνήσουν στο διαδίκτυο και στη βιβλιογραφία μύθους, θρύλους και παραδόσεις άλλων λαών για το σεισμό και να τους συγκεντρώσουν σε ένα λεύκωμα μαζί με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Θα είναι ενδιαφέρον να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές και να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους κάθε λαός επιλέγει να αντιμετωπίσει, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και μέσω της κουλτούρας του, ένα φυσικό φαινόμενο που ανέκαθεν προκαλούσε φόβο και ανασφάλεια στους ανθρώπους, ακριβώς επειδή παραμένει απρόβλεπτο και αναπόφευκτο. Προτρέψετε τα παιδιά να συνθέσουν ένα δικό τους σύνθημα ή ποίημα για το σεισμό. Θα μπορούσε να είναι κάτι χιουμοριστικό και ταυτόχρονα εμψυχωτικό και χρήσιμο και για την περίπτωση που συμβεί στ’ αλήθεια σεισμός.

J Δραματοποιήστε την πάλη των Γιγάντων με τους θεούς του Ολύμπου και ειδικότερα αυτήν του Εγκέλαδου με τη θεά Αθηνά, παρακινώντας τα παιδιά να την αποδώσουν περισσότερο με το σώμα, την κίνηση και τις εκφράσεις του προσώπου τους και λιγότερο με το λόγο. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν μεγάλα κομμάτια από πολύχρωμα υφάσματα ή χαρτιά γκοφρέ για να παραστήσουν διάφορα στοιχεία της φύσης (τον ουρανό, τη θάλασσα, τα νησιά, τα δέντρα, κ.λ.π.). Μία ομάδα παιδιών μπορεί να αναλάβει την σκηνική κάλυψη της δράσης, επινοώντας εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής διαφόρων οπτικών και ηχητικών εφέ και κατασκευάζοντας αυτοσχέδια κρουστά, πνευστά και έγχορδα μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά (μπουκάλια, καλαμάκια, αλουμινόκουτα, καπάκια, όσπρια, κοχύλια, πετραδάκια, κ.ά.).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.