Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Διαβάζω & Δημιουργώ (Η Γοργόνα)

Διαβάζω…

Αγγελική Δαρλάση, «Η Γοργόνα», εικόνες Ίρις Σαμαρτζή, σειρά «Ιστορίες Νεοελληνικής Μυθολογίας», εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2017

«Η συγκεκριμένη σειρά με θρύλους και ιστορίες από τη νεοελληνική παράδοση προέκυψε ως ανάγκη να ξαναθυμηθούμε, έστω και για λίγο, κάποια από όσα πλέον μοιάζει να ξεχνιούνται - όπως εκείνοι οι παλιοί τσεβρέδες και τ’ ασπροκέντια των γιαγιάδων που καταχωνιάστηκαν στα πατάρια, αφού πλέον δεν ταιριάζουν με τα έπιπλά μας. Αλλά κι ως μια προσπάθεια να γοητευτούμε ξανά από τα λόγια αλλοτινών καιρών, λόγια που παρηγορούσαν, συντρόφευαν, λόγια που προσπαθούσαν να εξηγήσουν όσα φόβιζαν ή γοήτευαν κάποτε τους ανθρώπους και περνούσαν από γενιά σε γενιά προφορικά. Κι αφού πρόκειται για προφορικές παραδόσεις, ο παραδοσιακός δεκαπεντασύλλαβος - στίχος συνδεδεμένος με την καθημερινή ροή της γλώσσας μας - μου προσέφερε, με τη σειρά του, ένα σχεδόν αυτονόητο νήμα σύνδεσης παρελθόντος και παρόντος, ώστε να ειπωθούν εκ νέου εκείνες οι παλιές αφηγήσεις, για να τις διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας τώρα που πλέον δεν αφηγούμαστε όπως άλλοτε…» σημειώνει η Αγγελική Δαρλάση στο τέλος του βιβλίου.

Με πλούσιο λεξιλόγιο, έκδηλο λυρισμό, ποιητικό ύφος που μεταδίδει στον αναγνώστη μια γλυκόπικρη νοσταλγική διάθεση και δεκαπεντασύλλαβο στίχο χωρίς ομοιοκαταληξία αλλά με έντονη μουσικότητα, η Αγγελική Δαρλάση προσεγγίζει εξαιρετικά τους στόχους αυτής της έκδοσης. Έχοντας δίπλα της την υψηλής αισθητικής ζωγραφική της Ίριδας Σαμαρτζή, ανάλαφρη και αισθαντική σαν το κέντημα στη μπόλια της γιαγιάς και συνάμα μοντέρνα, αφαιρετική και υπαινικτική, όπως θα την ήθελε η προέφηβη εγγονή της.

…και Δημιουργώ!

! Ακούστε με τα παιδιά τραγούδια που μιλάνε για γοργόνες. Συζητήστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούν. Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν οι γοργόνες των τραγουδιών που επιλέξατε, μεταξύ τους; Προτείνετε στα παιδιά να γράψουν τους δικούς τους στίχους για μια γοργόνα…

¯Μάνου Χατζιδάκι, από το έργο «Καπετάν Μιχάλης του Νίκου Καζαντζάκη», το τραγούδι «Δεν ήταν νησί», με το Γιώργο Ρωμανό

¯Μάνου Λοϊζου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, από το έργο «Θαλασσογραφίες», το τραγούδι «Δέκα παλικάρια», με το Γιώργο Νταλάρα

¯Μάνου Λοϊζου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, από το έργο «Θαλασσογραφίες», το τραγούδι «Η γοργόνα», με το Γιάννη Καλατζή.

¯Λίνου Κόκοτου, Οδυσσέα Ελύτη, από το έργο «Θαλασσινό Τριφύλλι» το μελοποιημένο ποίημα «Τα τζιτζίκια», με το Μιχάλη Βιολάρη.

 

" Τι είναι το ακρόπλωρο; Προτείνετε στα παιδιά να κάνουν τη δική τους έρευνα σε έντυπα, βιβλία και στο διαδίκτυο και να συγκεντρώσουν πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις γοργόνες στα ακρόπλωρα. Παρακολουθήστε μαζί τους το παρακάτω βίντεο: http://www.epoxi.gr/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B1/persons82.htm. Εντοπίστε το ακρόπλωρο που με τόση μαστοριά και υπομονή παίρνει σχήμα και μορφή γοργόνας.

Διαβάστε και δείτε και εδώ http://stephanie-areli.blogspot.gr/2010_04_16_archive.html βήμα το βήμα μία αντίστοιχη κατασκευή. Τι θα συνέβαινε αν αυτή η πανέμορφη ξυλόγλυπτη γοργόνα ζωντάνευε; Προτείνετε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους υλικό (υφάσματα, κορδέλες, χρυσόσκονη, χαρτιά και χαρτόνια - μεταλλιζέ, γλασέ, βελουτέ, οντουλέ, γκοφρέ- κόλλες, ψαλίδια) για να δημιουργήσουν τη δική τους γοργόνα. Κυρίαρχο στοιχείο της φυσικά η ψαρίσια της ουρά.

 

J Μετατρέψτε μαζί με τα παιδιά το κείμενο σε σενάριο θεατρικού έργου, προσθέτοντας τους ήρωες που επιθυμούν και φαντάζονται στην εξέλιξη της αφήγησης. Προτείνετέ τους να μοιραστούν τους ρόλους, να ορίσουν τους υπεύθυνους για την οργάνωση της παράστασης. Ποιοι είναι αυτοί; Σκηνογράφος, υπεύθυνος φωτισμού, μουσικοσυνθέτης, ενδυματολόγος, μακιγιέρ, σκηνοθέτης…Ξεκινήστε πρόβες. Η παράσταση αρχίζει!

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.