Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι)

Τίτλος βιβλίου: Ο Ισιντόρ και το φεγγάρι

Συγγραφέας: Γιώργος Κ. Παναγιωτάκης

Εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης

Εκδόσεις: Πατάκη

Ηλικία: 9 +

Ο Λιβόρνο είναι ένας από τους πιο σπουδαίους μάγους, ο οποίος έχει δέσει το φεγγάρι, ώστε ο χαλίφης να καμαρώνει ότι μόνο αυτός το είχε τόσο κοντά. Έτσι, ο Λιβόρνο έκανε τα πάντα για να μην του λυθεί το φεγγάρι. Γι’ αυτό προσέλαβε την Μπέλλα να το φυλλάει τα βράδια κι εκείνος το πρωί. Αλλά κάποιος έπρεπε να κάνει τις δουλειές γι’ αυτό και πήρε κοντά του έναν μικρό υπηρέτη τον Ισιντόρ.

Το όνειρο του Ισιντόρ ήταν να φυλάξει και ο ίδιος το φεγγάρι καθώς θεωρούσε πως αυτή ήταν η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου. Όμως, ο Λιβόρνο μόνο την Μπέλλα εμπιστευόταν να κραταέι το γκορουνμέζ, το αόρατο σχοινί από τη χώρα των Ταύρων που είχε δέσει το φεγγάρι.

Ο Ισιντόρ έχει βάλει στόχο να πραγματοποιήσει το όνειρό του και να γίνει κι αυτός φύλακας του φεγγαριού έστω για ένα βράδυ. Έτσι, κλέβει την πράσινη πέτρα από τον κοιμισμένο αφέντη του και υπνωτίζει την Μπέλλα. Το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Για εκείνο το βράδυ είναι αυτός ο φύλακας του φεγγαριού. Αλλά αποκοιμιέται κι εκείνος κι από τα χέρια του φεύγει το γκορουνμέζ.

Το νέο διαδίδεται γρήγορα με αποτέλεσμα να φτάσει στα αυτιά του χαλίφη. Αμέσως συλλαμβάνει τον Λιβόρνο και την Μπέλλα. Ο μικρός Ισιντόρ τα καταφέρνει και το σκάει. Ποια θα είναι η τιμωρία τους; Τι ρόλο θα παίξει ο Ισιντόρ; Είχε καταφέρει πράγματι ο Λιβόρνο να δέσει το φεγγάρι; Τελικά, οι λέξεις έχουν τόση δύναμη που να δέσουν έναν φεγγάρι; Ακόμα κι να σώσουν το Λιβόρνο και την Μπέλλα από την καταδίκη του θανάτου;

Το βιβλίο του Παναγιωτάκη είναι ένα φιλοσοφικό βιβλίο με άυρα ανατολής. Η πλοκή του βιβλίου είναι ανατρεπτική μέχρι και την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Εκεί που θεωρείς πως όλα τέλειωσαν, γίνεται κάτι μαγικό και αλλάζουν τα πάντα. Υπάρχουν στοιχεία λεπτού χιούμορ και απίστευτης φαντασίας. Ιδιαίτερα μαγευτικό είναι το σημείο της αφήγησης από το μικρό Ισιντόρ πως κατάφερει να πιάσει το φεγγάρι με το μαγικό σχοινί.

Μια πολύ διαφορετική ιστορία από αυτές που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια. Μέσα από την αφήγηση και την κατάλληλη πλοκή και σύνθεση των λέξεων απαλλαγμένη από διδακτικά στοιχεία μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, των ονείρων και των λέξεων.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι η δύναμη των λέξεων. Αν τις διαλέξεις μία μία, αν τις πλέξεις μαστορικά μεταξύ τους και έπειτα τις πεις ή τις γράψεις στο χαρτί είναι ικανές να κάνουν θαύματα. Έχουν τη δύναμη να αιχμαλωτίσουν τους ανθρώπους και να τους μαγέψουν. Να σκορπίσουν ήχους, αρώματα, αγγίγματα και γεύσεις.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.