Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Ο Βαρόνος που ΔΕΠΥ)

Τίτλος βιβλίου: Ο Βαρόνος που ΔΕΠΥ

Συγγραφέας: Βούλα Γιαγκάζογλου Παπούδα

Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Ηλικία: 8 άνω

Ο Βαρόνος είναι ένα μικρό γαϊδούρι, απόγονος μίας «μεγάλης» και σπουδαίας οικογένειας. Όμως, αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς και αποτελεί μπελάς τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι του. Η δασκάλα του σχολείου αποφασίζει να ανακοινώσει στην οικογένειά του και να συζητήσει μαζί της το θέμα του Βαρόνου. Πώς θα αντιδράσει η μαμά όταν μάθει πως οι αταξίες του παιδιού της οφείλονται σε μία διαταραχή που λέγεται Δ.Ε.Π.Υ. ή, αλλιώς στην γλώσσα των γαϊδουριών, Δεν Έχει Πολλή Υπομονή;

Από την άλλη, ο Βαρόνος θεωρεί πως για όλα αυτά φταίει ένας ψύλλος γένους θηλυκού με τσιριχτή φωνή που έχει τη δύναμη να του ελέγχει το μυαλό του. Μα κανείς δεν τον καταλαβαίνει και κανείς δεν τον πιστεύει...Για όλους είναι ένας μπελάς. Πώς η παραξενιά αυτή θα γίνει η αιτία να σώσει μία ολόκληρη τάξη από την καταστροφή; Μπορεί ένα ελάττωμα να είναι μόνο ελάττωμα;

Μία ιστορία για την ελλειμματική προσοχή με υπερκινητικότητα που καταφέρνει να περιγράψει, με τρόπο διασκεδαστικό και με αστείρευτο χιούμορ την πλευρά του μαθητή που διακατέχεται από την διαταραχή αυτή αλλά και την πλευρά της οικογένειας και του σχολείου που προσπαθεί να την διαχειριστεί.

Το βιβλίο στοχεύει να καλλιεργήσει την ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας. Μα το κυριότερο, να συνειδητοποιήσουμε γενικότερα πως ένα ελάττωμα δεν μπορεί να είναι μόνο ελάττωμα αλλά μπορούμε κάθε ελάττωμα ενός ατόμου να το αξιοποιήσουμε και να το κάνουμε προτέρημα όσο δύσκολο και αν φαίνεται.

Στο τέλος του βιβλίου προτείνονται μια σειρά από δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιήσουν οι γονείς ή οι εκπαιδευτικοί, ώστε να κατανοήσουν σε βάθος την ιστορία. Συνδυάζεται η γλώσσα, η δραματοποίηση, η ποίηση και η κριτική σκέψη των μαθητών.

Το βιβλίο συνοδευέται με την υπέροχη εικονογράφηση της Μαρίας Μανουράς που καταφέρνει με δεξιοτεχνία να αποτυπώσει μέσα από τα σχέδια της τα συναισθήματα των ηρωών μας.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία σχολική ή οικογενειακή βιβλιοθήκη με ή χωρίς παιδιά με την διαταραχή της ελλειμματικής προσοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.