Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Μαγικές βιβλιοπεριπλανήσεις (Βρομόστομος και Μπούφος)

 

Τίτλος βιβλίου: Βρομόστομος και Μπούφος

Συγγραφείς: Τζεϊμς Πάτερσον & Κρις Γκραμπενσταϊν

Μετάφραση: Τατιάνα Σταυρουλάκη

Εικονογράφηση: Stephen Glipin

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Ηλικία: 11 άνω

Ο Ντέιβιντ και ο Μάικλ είναι αδερφικοί φίλοι από το προνήπιο. Ο Ντέιβιντ είναι παιδί χωρισμένων γονιών, όπου ο πατέρας του είναι απών από τη ζωή του και ο Μάικλ είναι υιοθετημένο παιδί, όπου οι θετοί του γονείς αδιαφορούν για την ύπαρξη του.

Στο σχολείο δεν τους ξέρει κανείς με το όνομά τους... είναι απλά ο Βρομόστομος και ο Μπούφος. Τα περίφημα αυτά παρατσούκλια τους ακολουθούν από το προνήπιο, όπου έγινε και η αιτία να γίνουν φίλοι. Η φήμη τους ακολουθεί και στις επόμενες τάξεις. Εκείνοι με τη σειρά τους φροντίζουν να κάνουν τα πάντα για να απαλλαγούν από αυτήν την απαίσια ετικέτα αλλά δεν τα καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία. Αντίθετα, με τον καιρό τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Όμως και οι καθηγητές δεν κάνουν τίποτα, για να σταματήσει το συνεχές μπούλινγκ που δέχονται με τα παρατσούκλια.

Ένα δυσάρεστο γεγονός για τον Ντέιβιντ, θα γίνει η αφορμή να δει ξανά τον «πρώην» μπαμπά του. Η παρουσία του εξαφανισμένου πατέρα του πώς θα συμβάλλει να αλλάξουν εντυπωσιακά τα πράγματα; Θα πάψουν ποτέ να είναι ο Βρομόστομος και ο Μπούφος;

Η αφήγηση κάνει ένα κυκλικό σχήμα, καθώς ξεκινάει με την ομιλία του Ντέιβιντ μπροστά σε όλο το σχολείο, ξεκινώντας την εξιστόρηση των γεγονότων πώς δημιουργήθηκαν τα παρατσούκλια και τελειώνει ακριβώς στο ίδιο σημείο.

Η αφήγηση της ιστορίας είναι περιγραφική, γλαφυρή, παραστατική και παιχνιδιάρική. Η ιστορία διαβάζεται ευχάριστα με μικρές εκπλήξεις και γεγονότα που αλλάζουν την τροπή της ιστορίας.

Κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι η λεκτική και η σωματική βία που δέχονται τα ιδιαίτερα και μη παιδιά στο σχολικό χώρο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σταθούν σ’ αυτόν. Στον αγώνα της αποδοχής από τους συμμαθητές τους είναι μόνοι τους. Το κάθε παιδί βιώνει τον δικό του προσωπικό Γολγοθά χωρίς την στήριξη και την παρέμβαση των εκπαιδευτικών.

Όμως, το σημαντικό που βγαίνει μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου είναι πως πρέπει να μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας, γιατί ίσως κάποιο παιδί βιώνει το ίδιο με εμάς. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί να αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο και δράση, ώστε να λειτουργούν σαν καταπέλτες σε τέτοιου είδους φαινόμενα στο σχολείο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.