Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω (Στέργια Κάββαλου, Θέντα Μιμηλάκη)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Τι δε θα γίνω όταν μεγαλώσω

Συγγραφέας: Στέργια Κάββαλου

Εικόνες : Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η Σιλβί είναι οχτώ χρονών και ζει με τους γονείς της. Καθημερινά ακούει από τους δικούς της ανθρώπους να επιλέγουν για κείνη τη μελλοντική της δουλειά. Έτσι η μητέρα της που είναι καθηγήτρια γαλλικών, θεωρεί ιδανικό το επάγγελμά της, για την κόρη της. Ο πατέρας της την προορίζει για το γραφείο του, η γιαγιά προτείνει την ενασχόληση με τη γη, ενώ ο παππούς την ιατρική.

Η Σιλβί νιώθει μια πίεση και αναρωτιέται γιατί οι μεγάλοι κάνουν την ερώτηση <<Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;>>. Γιατί ενδιαφέρονται γι’ αυτό και όχι για καθημερινά πράγματα όπως πώς τα πάει στο σχολείο, αν της αρέσει το διάβασμα, πώς νιώθει… Σε όλα θα μπορούσε να απαντήσει εκτός από τη συγκεκριμένη ερώτηση.

Αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα προς τους δικούς της ανθρώπους, μιλώντας , όχι για το τι θα γίνει μεγαλώνοντας- μια και είναι νωρίς- αλλά για το τι δεν θέλει να γίνει.

Το γράμμα της θα έχει άραγε τα επιθυμητά αποτελέσματα στις αντιδράσεις και στις πράξεις των δικών της;

Πρόκειται για μια ωραία ιστορία που δημιουργήθηκε με αφορμή, μια μάλλον συνηθισμένη και βαρετή ερώτηση, που όλοι έχουν ακούσει χιλιάδες φορές στα παιδικά τους χρόνια. <<Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;>> Κι έχουν αντιδράσει με εκνευρισμό ή αμηχανία, μια και είναι δύσκολη η απάντηση λόγω ηλικίας.

Ενδιαφέρουσα και έξυπνη ιστορία, που με ηρωίδα ένα οχτάχρονο κορίτσι, παρουσιάζει τα ΄΄θέλω΄΄ των γονιών και τις προσδοκίες τους, έτσι όπως τα αντιλαμβάνεται το παιδί. Την ασφυκτική πίεση που νιώθει εξαιτίας αυτών και τις αντιδράσεις του. Αντιδράσεις που το οδηγούν να εκφράσει όσα πραγματικά δεν θέλει να γίνει μεγαλώνοντας. Άνθρωπος άδικος, ανυπόμονος, σκληρός, αγενής, αδιάφορος. Άνθρωπος δυστυχισμένος.

Μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα τα δικά του ΄΄θέλω΄΄ που είναι απλά και πηγάζουν από την καθημερινή του ζωή και αντιδρά. Κάθε παιδί πρέπει να χαίρεται την παιδική του ηλικία με τον καλύτερο τρόπο, να παρατηρεί, να απολαμβάνει, να ζει όμορφα και ισορροπημένα. Ώστε την κατάλληλη ώρα να είναι σε θέση να ακολουθήσει το επάγγελμα που θα το κάνει πραγματικά ευτυχισμένο!

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.