Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παράθυρο στο βιβλίο (Τα δώρα της καρδιάς)

Τα δώρα της καρδιάς

Συγγραφέας: Μαριλένα Καββαδά

Εικονογράφηση: Νικόλας Ανδρικόπουλος

Εκδόσεις: Διάπλους

Όπως κάθε χρόνο, ο ΑΪ Βασίλης, αφού μοίρασε όλα τα δώρα στα παιδιά, φανερά ευτυχισμένος ξάπλωσε να ξεκουραστεί. Αντίθετα οι βοηθοί του, τα ξωτικά, ήταν ενοχλημένοι και διαμαρτύρονταν. Ένιωθαν αδικημένοι μια και είχαν δουλέψει σκληρά για τα δώρα και ποτέ δεν έφτασε σ’ αυτούς ούτε ένα ευχαριστώ απ’ τα παιδιά.

Αποφασίζουν λοιπόν να στείλουν ένα γράμμα κρυφά απ’ τον Αϊ Βασίλη, σ’ όλα τα παιδιά, εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής τους.

Ένας χρόνος κύλησε και άρχισαν να καταφτάνουν γράμματα από τα παιδιά προς τα ξωτικά. Μαζί όμως έφταναν και δώρα για τους ίδιους. Τα έκρυψαν, περιμένοντας να φύγει ο Αϊ Βασίλης για το γύρο του κόσμου. Όταν τα άνοιξαν κι αντίκρισαν δώρα παλιά και χρησιμοποιημένα, άρχισαν να γκρινιάζουν. Ο Αϊ Βασίλης που τυχαία επέστρεψε για κάτι, τους άκουσε.

Μπήκε και εξήγησε στα ξωτικά του πως, δώρα κάνουμε σ’ όσους αγαπάμε με μοναδικό στόχο την χαρά. Δεν πρέπει να περιμένουμε ανταλλάγματα. Αν το απαιτήσουμε τότε τα δώρα αυτά δεν θα ‘ναι δώρα από καρδιάς. Κοιτάζοντας ωστόσο πιο προσεκτικά τα δώρα που είχαν στείλει τα παιδιά στους βοηθούς του διαπίστωσε με ευχάριστη έκπληξη πως δεν ήταν οποιαδήποτε παιχνίδια όσα είχαν μπροστά τους…. ήταν τα αγαπημένα τους. Αυτό άλλαξε τα πάντα…

Υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία που πραγματεύεται το θέμα της αγάπης και της προσφοράς. Δυο έννοιες τόσο στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, μια και προσφέρει κανείς, όταν νιώθει αγάπη για τον συνάνθρωπό του.

Το βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σχολική τάξη ως αφόρμηση λόγω των εορτών που πλησιάζουν, ώστε να συζητηθεί το θέμα των δώρων που κάνουμε τέτοιες μέρες, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, σε κάποιους ανθρώπους.

Όλοι μας έχουμε νιώσει την ανάγκη να κάνουμε κάποια δώρα σε δικούς μας ανθρώπους. Σε ανθρώπους που μας φροντίζουν, που μας σκέφτονται και αγωνιούν για μας. Τότε είναι που πλημμυρισμένοι από αγάπη προσφέρουμε χωρίς όμως να ζητήσουμε τίποτε. Η μόνη μας απολαβή είναι η ευτυχία που βλέπουμε ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.

Αυτά τα δώρα και μόνο αυτά, είναι τα δώρα της καρδιάς. Αυτά είναι που έχουν αξία και δείχνουν τις προθέσεις μας και το μεγαλείο της ψυχής μας.

Η εικονογράφηση από τον Νικόλα Ανδρικόπουλο μαγική. Ζωντανεύει υπέροχα το κείμενο με τα χρώματα και τις εικόνες του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.