Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παράθυρο στο βιβλίο (Μέγας Αλέξανδρος – Ο Λεωνίδας και η Μάχη των Θερμοπυλών)

 

Μέγας Αλέξανδρος

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης, Μιχάλης Κυλάκος

Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε το 356 π.χ. στην Πέλλα της Μακεδονίας. Από νωρίς φαινόταν ότι θα γινόταν σπουδαίος. Κατάφερε σε μικρή ηλικία να δαμάσει τον Βουκεφάλα, το πιο γνωστό άλογο της ιστορίας.

Ακολουθώντας τη συμβουλή του πατέρα του, να βρει ένα βασίλειο μεγάλο σαν τον ίδιο, πέρα απ’ τη Μακεδονία, κατάφερε να κατακτήσει όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Ήταν καλός, έξυπνος και γενναίος βασιλιάς. Αγαπούσε το στρατό του και τον οδήγησε πολύ μακριά. Κέρδισε τον σεβασμό τους. Ίδρυσε πόλεις σε πολλά μέρη απ’ τα οποία περνούσε ανά τον κόσμο, με το όνομά του.

Όταν εμφάνισε πυρετό και αρρώστησε βαριά, αποχαιρέτησε τους στρατιώτες του, που περνούσαν ένας ένας μπροστά του.

Το όνομά του έμεινε γνωστό στην ιστορία να μας θυμίζει τον μοναδικό εκείνο Έλληνα που κατάφερε σε λίγα χρόνια, τόσα πολλά για την ιστορία της χώρας.

 

Ο Λεωνίδας και η μάχη των Θερμοπυλών

Συγγραφείς: Βασίλης Κουτσιαρής Γιάννης Διακομανώλης

Εικονογράφηση: Θάνος Τσίλης

Εκδόσεις: ΜΙΝΩΑΣ

Τα λόγια της Πυθίας στο μαντείο των Δελφών ήταν σαφή: <<Η Σπάρτη θα καταστραφεί από τους Πέρσες, εκτός κι αν πεθάνει ένας βασιλιάς>>.

Ο γενναίος Λεωνίδας, βασιλιάς της Σπάρτης, ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Διάλεξε τριακόσιους στρατιώτες του, άντρες που είχαν γιους, ώστε να συνεχίσουν τ’ όνομά τους, και κίνησε να πολεμήσει τους Πέρσες.

Στις Θερμοπύλες γράφτηκε ιστορία. Ο πιο γνωστός στρατός που υπήρξε ποτέ με τον αρχηγό τους, το θαρραλέο Λεωνίδα, στάθηκαν και αντιμετώπισαν τον πολυάριθμο στρατό των Περσών με αποφασιστικότητα και τόλμη. Αγωνίστηκαν για την πόλη τους και δε δείλιασαν λεπτό. Ηττήθηκαν επειδή προδόθηκαν από τον Εφιάλτη, έναν ντόπιο. Στην πραγματικότητα όμως ήταν νικητές. Ήρωες πραγματικοί. Το όνομα του Λεωνίδα γράφτηκε και έμεινε στην ιστορία.

 

Πρόκειται για δύο ιστορικά βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά σχολικής και όχι μόνο ηλικίας. Είναι βιβλία που μιλούν για το μακρινό μας παρελθόν και μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε πράγματα για τις ρίζες μας και να ζήσουμε μέσα απ’ τα γραφόμενα, έστω για λίγο, μάχες, τις ζωές ηρώων και να αισθανθούμε το μεγαλείο των χρόνων αυτών.

Η εικονογράφηση των Θάνου Τσίλη και Μιχάλη Κυλάκου στον Μέγα Αλέξανδρο, μα και Θάνου Τσίλη στον Λεωνίδα, ζωντανεύουν υπέροχα τις ζωές και τις μάχες των ηρώων και κάνουν τα βιβλία ακόμη πιο ελκυστικά στα παιδιά.

Αυτό άλλωστε θα πρέπει να είναι και το μέλημά μας. Να φέρνουμε τα παιδιά σε επαφή με ενδιαφέροντα βιβλία που αξίζουν την προσοχή τους. Όχι μόνο με βιβλία που θα τα διασκεδάσουν, αλλά και με βιβλία που θα τους μάθουν πράγματα και θα τα κάνουν υπερήφανα για την καταγωγή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.