Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Παράθυρο στο βιβλίο (Επάγγελμα τέρας)

Επάγγελμα τέρας

Συγγραφέας: Μαίρη Τσόγκα

Εικονογράφηση: Θέντα Μιμηλάκη

Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Ένα τέρας πετυχημένο στη δουλειά του περνά μια περίοδο χωρίς γυρίσματα και ταινίες. Με υπομονή περιμένει να επιστρέψει στις οθόνες. Απολαμβάνει τις προσωρινές του διακοπές και αισιοδοξεί για το μέλλον. Όταν τον καλούν απ’ τα γραφεία, τρέχει με ανυπομονησία. Η απόλυσή του τον κάνει να πεισμώσει. Αρχίζει το ψάξιμο δουλειάς. Παντού το ίδιο πρόβλημα. Η τρομακτική του εμφάνιση. Δεν καταφέρνει να βρει δουλειά πουθενά.

Κι έρχεται η στιγμή που διαβάζει μια ενδιαφέρουσα αγγελία. Ζητούσαν αφηγητή παραμυθιών για ραδιοφωνική εκπομπή. Χαρούμενο το τέρας, έτρεξε να ηχογραφήσει ένα δείγμα αφήγησης. Ήξερε πως η φωνή του, σε αντίθεση με την εμφάνισή του, ήταν γλυκιά κι αυτό του δημιουργούσε ελπίδες.

Σύντομα έλαβε απάντηση και ξεκίνησε. Η ζωή του απέκτησε και πάλι νόημα και με το πέρασμα των ημερών λάμβανε μηνύματα αγάπης και προτίμησης. Λάτρεψαν τα παραμύθια του. Απέκτησε και όνομα: << Πεντάμορφος>>.

Ένα πάρτι προς τιμήν του από το ραδιοφωνικό σταθμό, τον έκανε να πανικοβληθεί. Θα τολμούσε να παρουσιαστεί μπροστά σε μικρούς και μεγάλους έτσι όπως ήταν; Κι αν το έκανε, άραγε θα τον αποδέχονταν;

Μια υπέροχη πραγματικά ιστορία για τη διαφορετικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Μια ιστορία που απευθύνεται σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας, μα και μεγαλύτερα. Χρησιμοποιώντας την εικόνα ενός τέρατος από τη μια μεριά και το χάρισμα της γλυκιάς φωνής από την άλλη, η συγγραφέας δείχνει καθαρά σ’ όλους, πόσο μπορεί να απέχει η εξωτερική εμφάνιση, από τον εσωτερικό κόσμο κάποιου. Πόσο εύκολα μπορεί να ξεγελαστεί ο καθένας, αντικρίζοντας κάποιον και να σχηματίσει γνώμη, χωρίς να γνωρίζει στο ελάχιστο αυτόν που έχει απέναντί του: στοιχεία της προσωπικότητάς του, τα ενδιαφέροντά του, τις κλίσεις του, τα χαρίσματά του.

Δυστυχώς οι ανθρώπινες σχέσεις στηρίζονται τις περισσότερες φορές στις προκαταλήψεις γύρω από την εξωτερική εμφάνιση ή την καταγωγή κάποιου. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να αλλάξει. Να μάθουμε μικροί και μεγάλοι να αποδεχόμαστε τους ανθρώπους όπως είναι, όσο διαφορετικοί κι αν είναι. Να μη βιαζόμαστε να απορρίψουμε ό, τι δε μας ενθουσιάζει με την πρώτη ματιά. Μπορεί να κρύβει ένα πραγματικό θησαυρό.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν δραστηριότητες που θα ενθουσιάσουν τα παιδιά.

Η εικονογράφηση συμπληρώνει υπέροχα την ιστορία του τέρατος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.