Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλίο στο μικροσκόπιο (Αδερφάκια / Το δικό μου αστέρι)

Αδερφάκια!

Κείμενο – εικόνες: Rocio Bonilla

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Ίκαρος

2019

Ένα πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο! Με δύο διαφορετικά εξώφυλλα, για να μπορεί ο μικρός αναγνώστης να το διαβάσει από όποια πλευρά επιθυμεί. Το θέμα του φυσικά, το οποίο αποκαλύπτεται και από τον τίτλο, είναι η σχέση ανάμεσα σε δυο αδέρφια, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Την πρώτη ιστορία αφηγείται η μικρότερος αδερφός, ο οποίος βλέπει την αδερφή του σαν ρινόκερο. Δεν την πολυσυμπαθεί, γιατί όταν γυρίζουν στο σπίτι μαζί, τον βάζει να την κρατά συνεχώς από το χέρι. Έτσι, νιώθει πολύ μικρός. Αυτό που τον ενοχλεί είναι πως συνέχεια θυμώνει μαζί του και θέλει να γίνεται πάντα το δικό της…

Τη δεύτερη ιστορία αφηγείται η μεγαλύτερη αδερφή, η οποία βλέπει τον αδερφό της σαν μαϊμού. Ούτε και κείνη τον συμπαθεί. Πρέπει να τον γυρίζει κάποιες μέρες στο σπίτι, κι έτσι δεν μπορεί να μείνει λίγο παραπάνω για να μιλήσει με τις φίλες της. Της πειράζει τα πράγματά της συνεχώς και είναι τρομερά ενοχλητικός και κλαψιάρης…

Και οι δυο ιστορίες ενώνονται πανέξυπνα στη μέση του βιβλίου με ένα κοινό και ανατρεπτικό σαλόνι. Η εικονογράφηση είναι υπέροχη, χιουμοριστική ως προς το πλείστον, και ανήκει στην Ισπανίδα εικονογράφο – συγγραφέα Rocio Bonilla, η οποία αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης και ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία μέσα από διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η τοιχογραφία, η φωτογραφία, η παιδαγωγική και η διαφήμιση.

Με τον λιτό και περιεκτικό λόγο της - απόλυτα κατανοητό για παιδιά προσχολικής ηλικίας – καταφέρνει να περάσει το μήνυμα. Η αγάπη ανάμεσα στα αδέρφια υπάρχει. Παρά τη γκρίνια, τα παράπονα, τις κόντρες, έρχεται η στιγμή που παραδεχόμαστε πόσο τυχεροί και ευλογημένοι είμαστε που υπάρχουν τα αδέρφια στη ζωή μας.

Το βιβλίο της Bonilla, το πρώτο που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ίκαρος, θα ενθουσιάσει τους μικρούς μας φίλους και ειδικά όσους έχουν μεγαλύτερα αδέρφια.

 

Το δικό μου αστέρι

Corrinne Averiss

Εικόνες: Rosalind Beardshaw

Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Ίκαρος

2019

Μια νύχτα ένα κοριτσάκι βρήκε ένα αστέρι πεσμένο στη γη. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι γύρευε ένα αστέρι εκεί. Μάλλον θα είχε πέσει από τον ουρανό, γιατί παρατήρησε πως είχε χτυπήματα και γρατσουνιές πάνω του. Ήταν ζωντανό αλλά δυστυχώς είχε χάσει όλη του τη λάμψη. Το πήρε μια μεγάλη αγκαλιά και κείνο άρχισε να κλαίει.

Δεν θα το άφηνε μόνο του φυσικά! Το πήρε στο σπίτι του, βούρτσισε όλα τα φύλλα και τη σκόνη, έκλεισε τις πληγές του με γυαλιστερό χαρτόνι, του έπλυνε το πρόσωπο και του διάβασε ιστορίες. Όταν το κοριτσάκι έπεσε να κοιμηθεί, το αστέρι έτρεξε στην αγκαλιά του.

Σύντομα έγινε τόσο φωτεινό, που το κοριτσάκι δυσκολευόταν να κοιμηθεί. Μια νύχτα άφησε το παράθυρο ανοιχτό, για να δει αν ήθελε να μείνει ή να φύγει…

Ένα βιβλίο που αξίζει να φτάσει στα παιδικά χέρια, γιατί μέσα από ένα αλληγορικό κείμενο η συγγραφέας καταφέρνει να αγγίξει πολλά θέματα. Αρχικά αναφέρεται στην προσφορά, τη φροντίδα και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας αλλά και τη φύση. Στη συνέχεια μέσα από τη μοναδική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο κορίτσι και το αστέρι, δίνεται έμφαση στη φιλία και τη συντροφικότητα. Το κείμενο δυναμώνει και φτάσει στην κορύφωσή του με τη σκηνή με το ανοιχτό παράθυρο και το αστέρι να βρίσκεται δίπλα. Η συγγραφέας θέλει να μιλήσει για την απόλυτη και ανιδιοτελή αγάπη. Η ηρωίδα δίνει την επιλογή στο αστέρι, να φύγει ή να μείνει. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η δική του ευτυχία.

Φυσικά δεν θα μπορούσα, κλείνοντας αυτή την παρουσίαση, να μην αναφερθώ και στην εξαιρετική εικονογράφηση της Rosalind Beardshaw, η οποία καταφέρνει με την ευαίσθητη και τρυφερή ματιά της στην ιστορία, να συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.

Μια ακόμα εξαιρετική πρόταση από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.