Ένα δώρο για τη Μελένια (Λιάνα Δενεζάκη)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

 

Ένα δώρο για τη Μελένια

Κείμενο – εικόνες: Λιάνα Δενεζάκη

Νέοι Ορίζοντες

Ήταν Κυριακή όταν η αρκουδοοικογένεια ετοιμάστηκε για πικ νικ στο μεγάλο ξέφωτο του δάσους. Ένα από τα αρκουδάκια, η Μελένια, δεν αισθανόταν καλά. Αν και ο φτερωτός της φίλος, ο Τσίου, τη συμβούλεψε να μιλήσει στον μπαμπά και τη μαμά της, εκείνη δεν το έκανε. Στη διαδρομή όμως τα πόδια της άρχισαν να βαραίνουν και τα βλέφαρά της να κλείνουν. Ένιωθε πραγματικά πολύ κουρασμένη. Όπως ακριβώς και την επόμενη μέρα στο σχολείο. Η δασκάλα ειδοποίησε τους γονείς της, οι οποίοι την πήγαν στο σπίτι και φώναξαν τον γιατρό για να την εξετάσει. Εκείνος τους είπε πως αυτό που είχε η Μελένια δεν θα έφευγε με ένα απλό σιροπάκι και έπρεπε να εισαχθεί σε νοσοκομείο για μικρά αρκουδάκια. Η θεραπεία ξεκίνησε αμέσως αλλά χρειαζόταν απαραίτητα μόσχευμα για να γίνει καλά. Ο Τσίου τότε έστειλε τις φίλες του τις πεταλούδες να το διαδώσουν παντού, για να βρεθεί ένας συμβατός δότης…

«Το βιβλίο δημιουργήθηκε από την επιθυμία της εθελόντριας κυρίας Ελένης Αναστασίου και υποστηρίχθηκε θερμά από τον καθηγητή κ. Στέλιο Γραφάκο, με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συστράτευση εθελοντών δοτών μυελού των οστών για τη θεραπεία παιδιών που νοσούν από καρκίνο του αίματος. Το Δ.Σ. του Σωματείου Εθελοντικής Αρωγής και Φροντίδας «νέοι ορίζοντες» αγκάλιασε με ευαισθησία και ενθουσιασμό την ιδέα της έκδοσης του βιβλίου και προχώρησε στην υλοποίησή της, με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος. Την επιστημονική επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο κ. Στέλιος Γραφάκος, Αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Αιματολογίας του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Διευθυντής της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και η κ. Μένη Μαλλιώρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ».

Ένα βαθιά συγκινητικό βιβλίο για ένα πολύ δύσκολο θέμα, τον καρκίνο του αίματος. Η συγγραφέας και εικονογράφος Λιάνα Δενεζάκη καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία με τέτοιο τρόπο, ώστε και να ενημερώσει με απλό και κατανοητό τρόπο τους μικρούς αναγνώστες αλλά και να υπενθυμίσει τους ενήλικες για την ανάγκη εύρεσης εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Η επιλογή για ηρωίδα μια αξιαγάπητη αρκουδίτσα αλλά και για φίλους πουλιά και πεταλούδες είναι απόλυτα πετυχημένη, αφού κερδίζουν αμέσως την συμπάθεια των αναγνωστών. Οι εικόνες της Δενεζάκη, γεμάτες φωτεινά χρώματα, αποπνέουν μια ζεστασιά, μια ασφάλεια και μια σιγουριά πως στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Και για τη Μελένια πράγματι αυτό συμβαίνει. Δεν σημαίνει όμως πως την ευτυχή αυτή κατάληξη θα έχουν όλα τα παιδάκια, αν δεν ενεργοποιηθεί έγκαιρα μια ολόκληρη κοινωνία, προκειμένου να σωθούν και άλλες αθώες ψυχές, που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί, να συζητηθεί, να αγαπηθεί. Διατίθεται δωρεάν.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Θεσσαλία (7-03-21)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.