ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Φώτω Σκορδά)

Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΟΔΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΩΝΙΑ

 

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Συγγραφέας: Φώτω Σκορδά

Σχεδίαση εξωφύλλου: Μαρία Μανουρά

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

 

«Το πέρασμα των αγγέλων» είναι ένα δυνατό βιβλίο που μιλά για τον άσχημο κόσμο των ναρκωτικών ουσιών. Ο Παναγιώτης, ένα αγόρι μεγαλωμένο σε πατριαρχική οικογένεια, κάπου σε κάποια στιγμή της ζωής του, χάνει τον δρόμο του και βρίσκεται εγκλωβισμένος στα όρια της παραβατικότητας και του απόλυτου σκοταδιού. Οι γονείς του μη ξέροντας και κυρίως μη μπορώντας να διαχειριστούν το πρόβλημα του παιδιού τους, αποφασίζουν με πόνο να τον διώξουν από το σπίτι. Η μητέρα του Δανάη, προσεύχεται ασταμάτητα μπροστά από το δέντρο που είχαν φυτέψει πριν χρόνια στην αυλή του σπιτιού τους και που το είχε ονομάσει «το πέρασμα των αγγέλων», για ένα θαύμα.

Ένα απόγευμα ο Παναγιώτης, γνωρίζει τυχαία μέσα από ένα δυνατό συμβάν το Σίμο. Τα δυο παιδιά θα ανακαλύψουν μέσα από τις ζωές τους, ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν παρά τους χωρίζουν, και έτσι με τον καιρό, θα αναπτυχθεί μεταξύ τους μια δυνατή φιλία που θα έχει σαν αποτέλεσμα «το πέρασμα των αγγέλων» να γίνει βιωματικό έτσι ώστε από την δυσκολία και τον πόνο, να περάσουν μέσα από το τούνελ της εξιλέωσης και της νίκης.

Το κείμενο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, γεμάτο αλήθειες που πολλοί από εμάς αδυνατούμε όχι μόνο να αγγίξουμε, αλλά ούτε καν να σκεφτούμε. Η γλώσσα στρωτή, και πολλές φορές τόσο όσο σκληρή, έτσι ώστε η συγγραφέας να μας δημιουργήσει εικόνες και συναισθήματα που τις περισσότερες φορές σοκάρουν. Όμως εκείνη καταφέρνει επιτυχώς να βρει τον τρόπο να περάσει στους μικρούς -και όχι μόνο- αναγνώστες μέσα από τη γραφή της την ουσία του κειμένου, χωρίς να γρατζουνίσει και να πληγώσει τις μικρές ψυχές. Είναι από εκείνα τα βιβλία που αρχικά φοβάσαι να κρατήσεις, αλλά που στο τέλος δεν θέλεις να αφήσεις από τα χέρια σου. Ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός ότι ενώ αρχικά σε ξενίζει η ιδέα ενός τέτοιου δύσκολου θέματος όπως είναι ο κόσμος των ναρκωτικών, το τέλος του σε ικανοποιεί απόλυτα, χωρίς καν να σε προετοιμάζει γι’ αυτό. Μαγικό βιβλίο, από την κα Φώτω Σκορδά, η οποία είναι μια πολύ δυναμική παρουσία στον δύσκολο χώρο του παιδικού βιβλίου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.