Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Οδός Παραμυθιού και Ιστορίας Γωνία (ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜ)

ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜ

Συγγραφέας: Αναστασία Ευσταθίου

Εικονογράφηση: Έλενα Λεώνη

Εκδόσεις: Ηδύφωνο

 

«Οι δρόμοι της Σαλάμ» είναι ένα τρυφερό βιβλίο που μιλάει στη καρδιά των μικρών αναγνωστών του. Αφηγήτρια της ιστορίας, είναι η γάτα Σαλάμ, που μαζί με τους ιδιοκτήτες της, Μπαραά και την κόρη της Αμάρ, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να κυνηγήσουν το όνειρο μια καινούργιας ζωής. Στον μικρό καταυλισμό προσφύγων που τώρα πια ζουν, τίποτα δεν είναι εύκολο. Η Μπαραά, έχει χάσει πια το χαμόγελό της και ταυτόχρονα κλείνοντας τα μάτια της, προσπαθεί να ονειρευτεί όλα εκείνα που έχασε, ενώ η μικρή Αμάρ οπλίζεται με υπομονή, αγάπη και θέληση για το παρακάτω, όποιο και αν είναι αυτό. Και κάπου εκεί ανάμεσα στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αναρωτιέσαι και απορείς για τη δύναμη ψυχής που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, σε στιγμές καταστροφικές τις οποίες δεν τις έχεις προκαλέσει ο ίδιος. Όμως οι έννοιες όπως αγάπη και αλληλεγγύη, συνυπάρχουν – ευτυχώς- αρμονικά, και έτσι η τρεμουλιασμένη μέχρι πρότινος ελπίδα, παύει να φοβάται μήπως σβήσει, και ξαφνικά στυλώνεται γεμάτη θάρρος με τη βοήθεια της πραγματικής ανθρωπιάς, που ακόμα υπάρχει. Όλα βαίνουν καλώς στην καλογραμμένη αυτή ιστορία, που πραγματικά συγκινεί. Γιατί θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε στη θέση της Σαλαμ, της Μπαραά και της Αμάρ, από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ίσως ίσως, κάποιοι άνθρωποι να βρίσκονται στη θέση τους και σε μη εμπόλεμη κατάσταση, και να ψάχνουν απεγνωσμένα ένα χέρι να τους βοηθήσει και να τους τραβήξει μέσα από την μοναξιά τους, γιατί στην τελική Σαλάμ…. σημαίνει Ειρήνη.

Η Αναστασία Ευσταθίου, με τη γερή πένα της, για άλλη μια φορά μας παρουσιάζει ένα από τα πιο όμορφα κείμενά της. Πολυγραφότατη με μεγάλη φαντασία, αλλά κυρίως με τη γλυκιά συγγραφική ευαισθησία που την διέπει, μας καθηλώνει. Πολυβραβευμένη και σεμνή, συνεχίζει να στέκεται στις «βιβλιογραφικές» επάλξεις με όλη της την ψυχή και με πολλή αγάπη. Το βιβλίο της «Οι δρόμοι της Σαλάμ», απέσπασε τον 1ο Έπαινο στον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και Παραμυθιού το 2018 από το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ».

Η εικονογράφηση έγινε από την ταλαντούχα Έλενα Λεώνη, απόλυτα ατμοσφαιρική και ταυτόσημη με το πρωτότυπο κείμενο.

 

1 Σχόλιο

Σχολίασε
  1. πριν από 3 μήνες Αναστασία Ευσταθίου

    Μια βιβλιοκριτική από καρδιάς γραμμένη. Η συγγραφέας Μαριάννα Τεγογιάννη έσκυψε με πολύ αγάπη πάνω στη Σαλάμ μου και κέντησε ένα υπέροχο κείμενο. Την ευχαριστώ.

    Απάντησε

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.