Ο Μαγικός Κόσμος ου παιδικού βιβλίου: Οδός Παραμυθιού και Ιστορίας Γωνία (ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΑΛΙΣ ΤΙΜΣ)

 

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΑΛΙΣ ΤΙΜΣ

Συγγραφείς: Kate & Jol Temple

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδη

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 

Ένα από τα πιο χαριτωμένα βιβλία που διάβασα τελευταία. Η μικρή Άλις Τίμς έπεσε «θύμα» του συμμαθητή της Τζίμι Κουκ, όταν εκείνος άρπαξε κρυφά το ημερολόγιό της και το διάβασε. Η δασκάλα τους η κυρία Φένελ, όταν το έμαθε βρήκε την κατάλληλη λύση για να τους συνετίσει. Τον έναν διότι, κακώς πήρε το ημερολόγιο και την άλλη γιατί μέσα σε αυτό αναφερόταν για εκείνον με τα χειρότερα λόγια. Έτσι για τρεις ολόκληρους μήνες, θα έπρεπε να γράφουν γράμματα ο ένας στον άλλον. Και κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία. Και ενώ θα περίμενε κανείς, η έχθρα που υπήρχε μεταξύ τους να συνεχιστεί και γραπτώς, με το πέρασμα το χρόνου ανακαλύπτουν ότι είναι πολύ περισσότερα εκείνα που τους ενώνουν παρά εκείνα που τους χωρίζουν. Αρχικά, δυσανασχετούν και κατακεραυνώνουν ο ένας τον άλλο, αλλά σιγά σιγά, ξεκινούν να καταστρώνουν μαζί σχέδια, έτσι ώστε να καταφέρουν να ανακαλύψουν τον τρόπο που θα μπορούσαν να βγάλουν πολλά χρήματα, χάρις το φάντασμα που υπάρχει κάπου κρυμμένο στις τουαλέτες του δευτέρου ορόφου του σχολείου τους.

Μια έξυπνη ιδέα, συλλαμβάνουν και υλοποιούν οι δυο συγγραφείς, με τρόπο πολύ εύπεπτο για τα μικρά αλλά και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά. Οι διάλογοι αλλά και η εικονογράφηση του βιβλίου, βοηθούν στην αυτοβελτίωση των συμπεριφορών, αλλά κυρίως στο πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ τους. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος το νόημα της ιστορίας, προσβλέποντας μέσα από το χιούμορ ότι σε μια ομάδα, η μονάδα περισσεύει. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους δασκάλους, μιας και η δομή της ιστορίας, βοηθά στην εύκολη κατανόηση αλλά και στη δραματοποίηση του κειμένου μέσα στην τάξη. Η υπέροχη μετάφραση έγινε από την Μαργαρίτα Ζαχαριάδη.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς: Η Kate και ο Jol Temple είναι διεθνώς βραβευμένοι παιδικοί συγγραφείς. Είναι οι νικητές του 2020 του Βραβείου Charlotte Huck για το βιβλίο τους Room on Our Rock.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.