Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βραβευμένα βιβλία (Η οικογένεια του Ήλιου)

 Η οικογένεια του Ήλιου

Συγγραφέας: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Διάκριση: Κρατικό βραβείο 1999

 

Το βιβλίο μιλάει για το γάμο ενός όμορφου παλικαριού που στη συνέχεια αποκτά  παιδιά και εγγόνια. Οι δυσκολίες στις σχέσεις, η επιλογή συντρόφου, η ανατροφή των παιδιών, το διαζύγιο, αλλά και ο ρατσισμός είναι μερικά από τα θέματα που θίγονται καθώς ξετυλίγεται η ιστορία.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται συνηθισμένα, αλλά εδώ η διαφορά συνίσταται στο γεγονός ότι το παλικάρι είναι ο ίδιος ο ήλιος που δίνει εντολή στη συγγραφέα να γράψει την οικογενειακή του ιστορία. Η ατμόσφαιρα, το φως, η ημέρα, το σκοτάδι και η νύχτα αλλά και το σούρουπο με τη χαραυγή είναι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Η μοναδική  Λότη Πέτροβιτς  καταφέρνει με μπόλικη  φαντασία, χιούμορ και απολαυστική γραφή να συνδέσει τη δημιουργία του κόσμου με τη σύγχρονη κοινωνική ζωή, το ρόλο του ήλιου και τα φυσικά φαινόμενα με την τηλεόραση, το ίντερνετ ακόμα και την αξία των παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων.

Ζωντανοί διάλογοι, απολαυστικοί χαρακτήρες και εντυπωσιακά κολάζ, από την ίδια τη συγγραφέα αντί εικονογράφησης, φέρνουν τους αναγνώστες κοντά στη μυθολογία, σε όσα αφορούν την εναλλαγή μέρας και νύχτας και παράλληλα σε θέματα που αναγνωρίζουν και  τους αφορούν.

Ένα απολαυστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Κι αν σε κάποιον  φανούν περίεργα όλα αυτά που συμβαίνουν στο βιβλίο, η ίδια η συγγραφέας έχει να πει ότι : Με τη φαντασία όλα τα καταλαβαίνει κανείς.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Γράφει βιβλία κυρίως για παιδιά και νέους και ασχολείται με τη μελέτη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Ακαδημίας Αθηνών, με δύο Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου, με τιμητικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα και τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, καθώς και με άλλα δέκα πανελλήνια βραβεία. Το 1994 ήταν υποψήφια για το Βραβείο Hans Christian Andersen. Προτάθηκε πάλι για το βραβείο Andersen 2010. Έργα της έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο, έχουν μεταφερθεί στην τηλεόραση κι έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά, στα αγγλικά, στ' αλβανικά και στα κορεατικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.