Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Τ’ άλλο μισό του κόσμου)

Βιβλίο: Τ’ άλλο μισό του κόσμου

Συγγραφέας: Τούλα Τίγκα

Εικονογράφηση εξωφύλλου: Βάσω Αβραμοπούλου

Εκδόσεις : Πατάκης

 

Διάκριση: Βραχεία λίστα βραβείων Αναγνώστη

 

"Τ'άλλο μισό του κόσμου" είναι ένα εφηβικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί και από μεγαλύτερους αναγνώστες, τόσο για την εξαίρετη γραφή του, όσο και για την αφοπλιστική αλήθειά του.

Μια παρέα μαθητών λυκείου που μεγαλώνουν σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη . Ένα « μαγεμένο», ερειπωμένο, παλιό αρχοντικό, γεμάτο μνήμες και φαντάσματα. Γύρω απ’ αυτό οι ήρωες αγαπούν παθιάζονται, ερωτεύονται , σκανδαλίζονται. Ο έρωτας της Μαρίνας, η προσωρινή ακινησία του Ρηγόπουλου, οι ερωτικές προτιμήσεις του Θοδωρή. Κι ανάμεσά τους η Μυρσίνη, η αγαπημένη φιλόλογος των παιδιών, που έχει βιώσει παρόμοιες εμπειρίες στον ίδιο τόπο, όπου ο έρωτας μπορεί να χτυπήσει λάθος πόρτα.

Ένα δυνατό μυθιστόρημα για τον ετεροφυλικό και τον ομοφυλικό έρωτα, για τις αποφάσεις που παίρνει κάποιος στη ζωή του αν και εφόσον… Μια δυνατή και ρεαλιστική αφήγηση, σχεδόν θεατρική, με φωνή αμιγώς εφηβική, αφού οι έφηβοι ήρωες είναι σε πρώτο πλάνο. Η συγγραφέας δημιουργεί απλά το κατάλληλο σκηνικό και τους αφήνει ελεύθερα να καταθέτουν τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους, τα όνειρά τους και τις επιθυμίες τους. Εκείνη αποκαλύπτεται στον αναγνώστη μόνο στον επίλογο και στα δυο κεφάλαια με τίτλο Ιντερμέδιο, τα οποία είναι δυο αφηγήσεις που παρεμβάλλονται για να επιτρέψουν ίσως στους ήρωες – πρωταγωνιστές να ξεκουραστούν και στους αναγνώστες να χαλαρώσουν (όπως ακριβώς συμβαίνει με το ιντερμέδιο σε μια θεατρική παράσταση).

Λείπει μόνο το άλλο μισό του κόσμου για να δεις τον κόσμο ολόκληρο. Η Τούλα Τίγκα προσπαθεί να μας εξηγήσει « τι σημαίνει να βλέπεις πάντα μόνο αυτό που φαίνεται και να αγνοείς ό,τι υπάρχει πίσω του, το άλλο μισό για να ολοκληρωθεί η εικόνα του. Ο κόσμος και οι άνθρωποι (…) έχουν κι άλλο μισό κάπου κρυμμένο μέσα τους, κάποιες αλήθειες που δεν φαίνονται, και πρέπει να τα ανακαλύψεις όλα αυτά για να γνωρίσεις και να αγαπήσεις κάτι ολοκληρωμένο».

Αν αλλάζαμε όλοι πλευρό, να δούμε το άλλο μισό του κόσμου; Αυτό ίσως μας προκαλεί ή μας προσκαλεί να κάνουμε η συγγραφέας, στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που στον τίτλο του δανείζεται ένα στίχο από ποίημα του Μιχάλη Γκανά. Αν αλλάζαμε όλοι πλευρό, για να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, την αποδοχή, το σεβασμό στη διαφορετικότητα; Τότε, ίσως να βλέπαμε την αλήθεια του κόσμου ολόκληρη.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.