Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Τα παπούτσια των άλλων)

Βιβλίο: Τα παπούτσια των άλλων

Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλικιά

Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις: Ίκαρος

 

Διακρίσεις: Υποψήφιο στα Βραβεία Greek IBBY 2020 (Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα εικονοβιβλίου για την εικονογράφηση και για το κείμενο).

 

Η Ματού μένει με τους γονείς της λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, αλλά όχι ΣΤΟ Παρίσι. Στη γειτονιά της, στο προάστιο Πιγιόμ, που σίγουρα κανείς δεν έχει ακουστά, δεν υπάρχει τίποτα αξιοσημείωτο. Ούτε στη ζωή της. Κάθε μέρα, η Ματού πηγαινοέρχεται μόνη της, με τα πόδια, από το σχολείο στο σπίτι, αφού οι γονείς της εργάζονται. Έχει τα δικά της κλειδιά κι ένα αίσθημα ελευθερίας. Κανείς δεν την περιμένει στο σπίτι και μπορεί να παραμένει στο σχολείο μετά το σχόλασμα για να παίζει με τα μεγαλύτερα παιδιά. Ή σχεδόν κανείς,αφού η κυρία Σιμπόν, η ηλικιωμένη γειτόνισσα και ο σκύλος της ο Απολλό, ελέγχουν την επιστροφή της Ματού, και θα ειδοποιήσουν τη μαμά της αν δεν τη δουν να ανεβαίνει τις σκάλες, έως τις 2.30 το μεσημέρι.

Μια Παρασκευή, η Ματού, επιστρέφοντας στο σπίτι, αντικρίζει ένα παράξενο θέαμα: μια θάλασσα από παπούτσια, μπροστά στο τζαμί της γειτονιάς της. Ανάμεσά τους, ένα ζευγάρι αθλητικά με πορτοκαλί κορδόνια. Τα παπούτσια που ονειρεύεται. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, τα δοκιμάζει. Καπως έτσι, ξεκινά ένα πρωτότυπο και διασκεδαστικό παιχνίδι, που θα παίζει πλέον κάθε μέρα, την ίδια ώρα: δοκιμάζει τα παπούτσια των άλλων και προσπαθεί να φανταστεί σε ποιον ανήκουν και ποια μυστικά της μαρτυρούν.

Η Ματού δεν γνωρίζει τι σημαίνει η έκφραση «μπαίνω στα παπούτσια του άλλου». Θα το μάθει, όταν η μαμά της θα της ζητήσει να δείξει κατανόηση. Κι η Ματού χάρη στο παιχνίδι της μπροστά από το τζαμί, θα καταλάβει. Θα μπει για λίγο στη θέση της μαμάς, δηλαδή στα παπούτσια της, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θα δείξει στους αναγνώστες αυτού του βιβλίου, πόσο εύκολος μπορεί να γίνει τελικά ο δρόμος της ενσυναίσθησης, αρκεί να τον περπατήσεις για λίγο με τα παπούτσια των άλλων.

Ένα τρυφερό βιβλίο για την ενσυναίσθηση και την αμοιβαία κατανόηση με πολλά πολιτισμικά, κοινωνικά και διαπολιτισμικά στοιχεία που δεν περνούν απαρατήρητα. Η φιλία, η διαφορετικότητα, η συνύπαρξη και η αποδοχή, στοιχεία που διανθίζουν την ιστορία αυτή με μια φυσικότητα, παρουσιάζονται ως «αυτονόητα» στην καθημερινότητα της ηρωίδας.

Οι όμορφες εικόνες της Φωτεινής Τίκκου δεν συμπληρώνουν απλά την πρωτοπρόσωπη αφήγηση αλλά στηρίζουν με ξεχωριστό τρόπο τα μηνύματα του κειμένου. Το Παρίσι με τα μνημεία του και την ξεχωριστή του φήμη είναι μακριά από τα προάστια του, ένα γκρίζο ντεκόρ στο βάθος του ορίζοντα, η μεγαλούπολη απρόσωπη. Οι άνθρωποι και τα συναισθήματά τους είναι στο επίκεντρο. Άλλο ένα αυτονόητο στην ιστορία, δυστυχώς όχι στη ζωή μας. Ίσως να βοηθούσε αν μπαίναμε για λίγο ο ένας στα παπούτσια του άλλου. Η ανάγνωση αυτού του ξεχωριστού βιβλίου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα…

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.