Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Σιμόν ντε Μποβουάρ)

Βιβλίο: Σιμόν ντε Μποβουάρ

Συγγραφέας: Ιζαμπέλ Σάντζεζ Βεγκάρα

Εικονογράφος: Κριστίν Ρούσσεϊ

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη

Εκδόσεις : Παπαδόπουλος

 

Διακρίσεις: Παγκόσμιο μπεστ σέλερ (1.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, μεταφρασμένο σε 17 γλώσσες)

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν στην παιδική τους ηλικία άνθρωποι που διέπρεψαν για το έργο τους και έγιναν πρότυπο για πολλές γενιές; Στη σειρά εικονογραφημένων βιβλίων με τίτλο μικρά κορίτσια ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, των εκδόσεων Παπαδόπουλος, τα παιδιά ανακαλύπτουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Γυναίκες μοναδικές, από τις οποίες έχουμε πολλά να μάθουμε και με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε.

Μετά την πρώτη τριάδα της σειράς (Μαρί Κιουρί, Κοκό Σανέλ, Αγκάθα Κρίστι), ένα βιβλίο για την Γαλλίδα συγγραφέα, ακτιβίστρια και φεμινίστρια, σύντροφο του υπαρξιστή Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Η μικρή Σιμόν μεγάλωσε σε μια αριστοκρατική οικογένεια στο Παρίσι, στις αρχές του περασμένου αιώνα. «Τόσο πολύ αγαπούσε τα βιβλία, που ο μπαμπάς της έλεγε για αστείο αγορίστικο μυαλό πως είχε αντί για γυναικείο!». Το σίγουρο είναι πως το μυαλό της μικρής Σιμόν ήταν γεμάτο απορίες και ερωτήματα. Η οικονομική κρίση και η φτώχεια άλλαξαν τις ισορροπίες στην οικογένειά της: «… η μαμά της έπρεπε αν μαγειρέψει και να καθαρίσει, κι η Σιμόν θύμωνε που ο μπαμπάς δεν ήθελε να βοηθήσει.» Έτσι, συνειδητοποίησε ότι οι γυναίκες στην εποχή της δεν είχαν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες για να σπουδάσουν και να εργαστούν, αλλά αναλάμβαναν συνήθως το σπίτι και την ανατροφή των παιδιών κι επιπλέον οι άντρες τους δεν τις βοηθούσαν σε αυτό. Τότε κατάλαβε πώς μόνο χάρη στο σχολείο και στη μόρφωση θα μπορούσε η ίδια να πετύχει την ανεξαρτησία της.

Στις σελίδες του βιβλίου, μέσα από ομοιοκατάληκτα δίστιχα, οι μικροί αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τη ζωή και τη δράση της διάσημης φιλοσόφου, συγγραφέως και φεμινίστριας: οι σπουδές της, ο έρωτας και η σχέση της με το φιλόσοφο Ζαν-Πολ-Σαρτρ, το συγγραφικό της έργο, οι επαναστατικές της ιδέες, η συμβολή της στο φεμινιστικό κίνημα, παρουσιάζονται με συντομία. Το λιτό κείμενο συνοδεύει μια όμορφη, ρεαλιστική εικονογράφηση, την οποία υπογράφει η Κριστίν Ρούσσεϊ. Ένα μικρό βιογραφικό φιλοξενείται επίσης στην τελευταία σελίδα.

Ένα υπέροχο βιβλίο που μπορεί να διδάξει στα παιδιά και ειδικά στα μικρά κορίτσια πώς κάθε τους όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αρκεί να έχουν θάρρος και επιμονή.

 

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.