Ο Μαγικός Κόσμος του παιδικού βιβλίου: Βιβλία που ξεχώρισαν (Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο)

Βιβλίο: Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο

Συγγραφέας: Ελένη Τασσοπούλου

Εικονογράφος: Αποστόλης Ιωάννου

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

 

Διακρίσεις: Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Ένα καλογραμμένο κείμενο μπορεί να πραγματεύεται ένα χιλιοειπωμμένο θέμα και να καταφέρνει να πρωτοτυπήσει. Η πλοκή, η αμεσότητα, το χιούμορ, η αληθοφάνεια των προσώπων και των γεγονότων, κάνουν το βιβλίο της Ελένης Τασσοπούλου πρωτότυπο, παρότι μιλάει – όπως και τόσα άλλα- για τον σχολικό εκφοβισμό.

Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Νικ, ένα παιδί του σήμερα, που αγαπά τους σούπερ ήρωες και το σκέιτμπορντ. Σαν ένας σούπερ ήρωας, προσπαθεί κι ο ίδιος να υπερασπίζεται τους αδύνατους και όσους τον χρειάζονται και δε διστάζει να συγκρουστεί με την παρέα των τραμπούκων του σχολείου για χάρη του συμμαθητή και φίλου του Άλεξ. Όταν ο Τζώρτζης, ο Χρήστος και ο Μάκης καταστρώνουν ένα σχέδιο για να παγιδεύσουν τον Νικ, δεν μπορούν να φανταστούν ότι ένα απρόσμενο γεγονός θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Νικ θα αποφασίσει γρήγορα, θα δράσει με εξυπνάδα και συναίσθημα και θα ανακαλύψει το δικό του φανταστικό υπερόπλο, που δεν είναι άλλο από την καλοσύνη.

Όλα εκτυλίσσονται στον κόσμο των παιδιών, όπου ισχύουν οι δικοί τους άγραφοι νόμοι και κανόνες, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Τα ίδια βρίσκουν και τη λύση χωρίς την παρέμβαση των ενηλίκων (εκπαιδευτικών και γονεών), οι οποίοι παραμένουν ως το τέλος του βιβλίου ανυποψίαστοι και αμέτοχοι, αλλά αποτελούν εντούτοις ένα δίχτυ ασφαλείας. Κι ενώ η υπόθεση είναι καθαρά «αγορίστικη» , η συμμαθήτρια Λίλα και η μικρή αδελφή Λυδία παίζουν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας προβάλλοντας κι άλλες πτυχές της ζωής του ήρωα καθώς και άλλα σημαντικά θέματα: τη φιλία, την αγάπη, την αδελφική σχέση, την εμπιστοσύνη.

Εκείνο πάντως που θα γοητεύσει σίγουρα τον αναγνώστη είναι ότι θύμα και θύτες τους ενώνει η αγάπη για τα ζώα. Κι αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που μας ψιθυρίζει το βιβλίο της Ελένης Τασσοπούλου. Υπάρχει πάντα ένα σημείο συνάντησης για τους ανθρώπους ακόμη κι όταν φαίνεται να τους απομακρύνουν πολλά. Φτάνει να οπλιστούν με καλοσύνη για να το ανακαλύψουν.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τη σειρά Διαβάζω ιστορίες των εκδόσεων Μεταίχμιο, σε εικονογράφηση του Αποστόλη Ιωάννου, η οποία προσδίδει επιπλέον ζωντάνια και ρεαλιστικότητα στην αφήγηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Σχολίασε
Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια

Μπορείτε να είστε πρώτος που θα αφήσει ένα σχόλιο

Σχολίασε

Όλα τα σχόλια
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις απαιτούμενες πληροφορίες (*). Βασικός κώδικας HTML επιτρέπεται.